Vozila v Sloveniji obtičalih srbskih državljanov pred veleposlaništvom Republike Srbije v Ljubljani. Foto: BoBo
Vozila v Sloveniji obtičalih srbskih državljanov pred veleposlaništvom Republike Srbije v Ljubljani. Foto: BoBo

Prvi konvoj srbskih državljanov bo v policijskem spremstvu skozi Hrvaško v Srbijo krenil še danes, je povedal uradni govornik vladnega kriznega štaba Jelko Kacin. "Gre za državljane, ki so se vračali v Srbijo iz skandinavskih držav, Beneluksa, Nemčije, Češke, Slovaške, Avstrije," je na popoldanski novinarski konferenci povedal Kacin.

V Sloveniji so obtičali, ko je srbska vlada v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa zaprla svoje meje za vse, tudi za svoje državljane, ki so se iz tujine vračali domov. Nekateri so v Sloveniji že pet dni, je pojasnil.

"Potrebna so bila izjemna prizadevanja, da je bil dosežen dogovor med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo za oblikovanje humanitarnih konvojev," je še pojasnil Kacin. Dosegli so ga slovenski premier Janez Janša, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Skupina srbskih državljanov pred srbskim veleposlaništvom, kamor so se zatekli po pomoč. Foto. BoBo
Skupina srbskih državljanov pred srbskim veleposlaništvom, kamor so se zatekli po pomoč. Foto. BoBo

Na avstrijsko mejo nadzorne točke

Premier Janša je podpisal odlok, ki določa pogoje vstopa iz Avstrije po vzoru ukrepov, ki jih je Slovenija že uvedla na italijanski meji. Vstop v Slovenijo se po tem odloku dovoli tujcu z dokazilom o negativnem izvidu na novi koronavirus, ki ni starejši od treh dni, oz. tujcu s telesno temperaturo, nižjo od 37,5 stopinje Celzija, in brez jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Nadzorne točke, kjer bo mogoč prehod slovensko-avstrijske meje, bodo na nekdanjih mejnih prehodih Gornja Radgona, Kuzma, Holmec, Vič, Jurij, Karavanke, Ljubelj, Trate, Radlje, Gederovci, Šentilj–avtocesta, Šentilj–magistrala in Korensko sedlo, je sporočil Kacin.

Vstop v državo je dovoljen tudi za slovenske državljane in osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Odlok ne velja za dvolastnike, ki imajo zemljišča ne obeh straneh meje in opravljajo kmetijska dela, čezmejne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih ambulantnih reševalnih vozil in tranzit organiziranih humanitarnih konvojev. "Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti Slovenije, se ne dovoli," je še pojasnil Kacin.

Nadzor na slovensko-avstrijski meji bo uveden na 13 kontrolnih točkah. Foto: Reuters
Nadzor na slovensko-avstrijski meji bo uveden na 13 kontrolnih točkah. Foto: Reuters

Obvestilo uredništva:

»Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj