Javni potniški promet bo stekel v ponedeljek. Foto: BoBo
Javni potniški promet bo stekel v ponedeljek. Foto: BoBo

"Epidemije še ni konec, ni še cepiva ali zdravila. Zato bo pri uporabi javnega potniškega prometa treba upoštevati navodila zdravstvene stroke. Ukrepi bodo varovali pred virusom, hkrati pa bodo življenjski za izvajalce potniškega prometa. Zdravje potnikov in voznikov je na prvem mestu, izvajalci pa morajo imeti realne in izvedljive pogoje," je opomnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in pojasnil, da bodo za zaščito potnikov predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred okužbo, oprema pa bo morala biti homologirana, zato je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki na avtobus vstopali samo pri zadnjih vratih, da ne bo stika med voznikom in potniki. V avtobusih, kjer ne bo zagotovljena fizična ločitev, pa bo morala biti zagotovljena razdalja 1,5 metra. Priporočena je tudi razdalja 1,5 metra med potniki.

Vsi potniki bodo morali uporabljati masko. Vozila bo treba na koncu vožnje/proge prezračiti in razkužiti vse površine. Na avtobusih bo moralo biti nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki uporabiti ob vstopu in izstopu.

Prodaja vozovnic vse do namestitve fizičnih pregrad ne bo potekala na avtobusih. Na železnicah pa minister Vrtovec priporoča nakup po spletu ali pri okencih.

Minister spodbuja trajnostne oblike mobilnosti v času epidemije

"Marsikdo je v času prekinitve javnega potniškega prometa uporabljal trajnostne oblike mobilnosti, kot sta hoja ali kolesarjenje. Spodbujamo vse, da zaradi odgovornega ravnanja do okolja in zdravega življenjskega sloga to prakso nadaljujete," je še opomnil Vrtovec, ki je tudi spregovoril o morebitni sprostitvi prometnih povezav z drugimi državami.

Železniška in avtobusna postaja v prestolnici sta zadnje tedne samevali. Foto: BoBo
Železniška in avtobusna postaja v prestolnici sta zadnje tedne samevali. Foto: BoBo

Zdaj je na NIJZ-ju v usklajevanju protokol za letališča. Gre za enakovreden protokol kot pri prečkanju meje sosednjih držav. Uvajali bi ga na treh mednarodnih letališčih Brnik, Portorož in Maribor.

"Da se lahko začnejo pogovarjati o terminih voženj. Smo ena redkih držav, ki smo potniški promet popolnoma zaprli, drugi imajo odprtega z omejitvami. Zdaj želimo tudi mi odpreti letališča, usklajevanje je odvisno od prevoznikov in lastnikov letališč. Želim si, da bi to bilo čim prej," je povedal.

Sindikat voznikov avtobusov: zagotoviti varno delo voznikov in ustrezno čiščenje

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije poudarjajo, da morajo odgovorni (pristojno ministrstvo) poskrbeti, da se bodo predpisani ukrepi, ki morajo biti v domeni izključno stroke, tudi izvajali, "saj bi bilo izjemno neokusno, neodgovorno in hkrati nevarno za zdravje in varnost, da bi vse breme izvajanja ukrepov (varnostna razdalja dveh metrov ob vstopu v vozilo, uporaba razkužila in obraznih zaščitnih mask uporabnikov cestnega potniškega prometa, čiščenje vozila) spet padlo izključno na pleča voznika".

Zato pričakujejo, da se bo s sproščanjem začasne prepovedi javnega prometa "omogočilo zaposlenim (vozniku) opravljanje le njihovega dela (vožnja vozila) in da bo za varnost in čiščenje poskrbljeno z ustreznimi zunanjimi službami". "Prav tako pričakujemo, da se bo voznika brezpogojno ločilo od uporabnikov ter se mu zagotovilo varno in zdravo delovno okolje," so še zapisali.

Direktor LPP-ja Horvat: Prezračevanje je mogoče, razkuževanje ne

V skladu z novimi pravili bo lahko avtobus mestnega prometa s kapaciteto 155 potnikov sprejel le 17 potnikov, šest jih bo lahko stalo, 11 sedelo. Ali je to izvedljivo, je v Prvem dnevniku odgovarjal direktor LPP-ja Peter Horvat. "To je eden od ukrepov, ki jih bo treba natančno preučiti, kot sem slišal, je to priporočilo. Mislim, da moramo ravnati kot preostala Evropa, Avstrija, Nemčija, Španija, te primere smo tudi poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje. Avtobusi gotovo ne bodo polno zasedeni, ampak neka primerna zasedenost in obvezna nošnja mask, mislim, bosta zadostovali."

Kako je z razkuževanjem in prezračevanjem? "Prezračevanje bo potekalo brez težav, reciklažo zraka bomo izklopili, okna bodo odprta. Razkuževanje pa ni mogoče, sploh na mestnih linijah, kjer avtobusi ne ustavljajo, je neizvedljivo. Avtobusi se morajo razkužiti dnevno, na končnih postajališčih pa to ni mogoče, lahko mogoče voznik pobriše ograjo, ampak sicer je to ukrep, ki je v praksi neizvedljiv," je dejal in dodal, da "bodo pod takimi pogoji težko začeli obratovati".

"Stališče je, da če bo to pravilo obveljalo, moramo do nedelje podpisati dogovor, da se ti stroški pokrijejo. Ni mogoče, da avtobus, ki sicer sprejme 150 potnikov, pelje le 17 potnikov. Do 50-odstotna zasedenost avtobusa je po mojem mnenju, tako kot drugje, to. Zaposlenih je dovolj, avtobusov je dovolj, ampak pri taki zasedenosti bi potrebovali 600, 700 avtobusov," je še dejal.

Pogovor z direktorjem LPP-ja Petrom Horvatom

Vozila bo tretjina vlakov

S ponedeljkom začnejo voziti tudi vlaki. Od okoli 550 vlakov Slovenskih železnic jih bo na voljo dobra tretjina, največ v dopoldanskem času. Slovenske železnice zdaj čaka še zadnje usklajevanje varnostnih ukrepov z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, podrobnosti bodo znane jutri. Zagotavljajo pa, da noben potnik ne bo ostal brez prevoza. "Organizirali bomo tudi dodatne avtobusne prevoze. Prizadevamo si za to, da noben potnik ne bo obstal, in vse bomo naredili, da noben potnik ne bo ogrožen na vlaku," je za Prvi dnevnik dejal direktor Dušan Mes.

Slovenske železnice so pozneje na svoji spletni strani dodatno pojasnile, da bodo na vlak lahko vstopali le zdravi ljudje, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Pred vstopom v vlak bodo morali vzdrževati zadostno medosebno razdaljo, si ob vstopu na vlak razkužiti roke, na SŽ-ju pa jim enako priporočajo tudi ob izstopu. "Na vlakih bodo z nalepkami označena vrata, kjer bo mogoč vstop oz. izstop. Prosimo, da upoštevate talne oznake za smer premikanja, da ne pride do sočasnega premikanja v nasprotne smeri. Ves čas trajanja prevoza je treba imeti pravilno nameščeno masko, ki prekrije nos in usta," so še zapisali.

Vozni red bo okrnjen, število sedežev omejeno

Število sedežev in stojišč v vlaku bo omejeno, na Slovenskih železnicah pa potnike prosijo, naj upoštevajo tudi oznake na sedežih, ki zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo.
V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprti čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic, so še pojasnili na SŽ-ju in potnikom priporočili, naj vozovnice kupijo prek spleta, mobilne prodaje ali v aplikaciji, s čimer se bodo izognili stikom ob stanju v vrsti za nakup na železniških postajah, obenem pa osebju v vlaku omogočili, da vozovnico pregleda brezstično. Vozni red bo sicer prilagojen in okrnjen, so še opozorili.

S ponedeljkom začnejo voziti tudi vlaki

Telefonska številka za vprašanja, povezana z javnim prometom: 01 478 85 12

Zagon gospodarstva z infrastrukturnimi projekti

Kar pa zadeva gospodarstvo, je infrastrukturni minister povedal, da se pripravljajo številni infrastrukturni projekti, da bi tako čim prej omogočili gospodarsko rast. "Trenutno zaradi naravovarstvenih dovoljenj stoji za 600 milijonov evrov gradbenih investicij. Te investicije moramo začeti nemudoma izvajati, če želimo zagnati multiplikativne učinke gradbeništva za izhod iz krize," je napovedal minister Vrtovec.