Prvi dogodek Informativa je bil organiziran leta 2009, do danes pa je čez leta postal največji vseslovenski predinformativni dan, ki se odvija štiri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi. Foto: BoBo
Prvi dogodek Informativa je bil organiziran leta 2009, do danes pa je čez leta postal največji vseslovenski predinformativni dan, ki se odvija štiri tedne pred uradnimi informativnimi dnevi. Foto: BoBo

Informativa, ki v petek in soboto med 9. in 18. uro poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je po besedah ene od organizatorjev Lare Petkovšek namenjena predvsem mladim, da si na enem mestu tik pred uradnimi informativnimi dnevi lahko ogledajo in pridobijo različne informacije, povezane z njihovim nadaljnjim študijem, izobraževanjem in tudi s prihodnjo poklicno orientacijo. S tem si lahko olajšajo odločitev, katere izobraževalne programe obiskati v času uradnih informativnih dni in kam nato oddati svojo prijavnico za vpis.

"Predstavljajo se vse slovenske srednje šole, univerze in fakultete. V sklopu več kot 200 izobraževalnih programov se predstavlja kar 17 tujih, in sicer iz Hrvaške, Avstrije in Švice, obenem pa veliko tudi obštudijskih dejavnosti, kot so jezikovne šole, plesni tečaji oz. različne možnosti za bolj aktivno preživljanje prostega časa," je dejala. Kot je dodala, vzporedno poteka tudi poseben zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev, s pomočjo katerega mladi lahko stopijo v stik z delodajalci, ki predstavljajo različna delovna mesta, štipendije in usposabljanja.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Nejc Furlan, je prisotnih več kot 30 delodajalcev. Med drugim so prisotni mehaniki, gostinci, pravni svetovalci, vzdrževalci, logistiki in floristi, svoje dejavnosti in poklice predstavljata tudi vojska in policija. Gre že za 14. izvedbo dogodka, ki je v zadnjih dveh letih zaradi omejitev, povezanih s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, enkrat odpadel, enkrat pa potekal v spletni obliki. Vstop je za vse obiskovalce, tako mlade kot njihove spremljevalce, brezplačen.

Različne poklice predstavljata tudi ministrstvi za gospodarstvo in kmetijstvo

Letošnje Informative se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je nad letošnjim obiskom mladih na sejmu navdušen. "To pomeni, da jih poklici, ki se na sejmu predstavljajo, zanimajo," je dejal. Na letošnjem sejmu ministrstvo skupaj s partnerji na eni od stojnic predstavlja karierne priložnosti v poklicih turizma in lesno-predelovalni industriji. Po njegovih besedah sta lesarstvo in turizem panogi, ki imata v Sloveniji veliko perspektivo. "Menim pa, da je poklicem v omenjenih panogah treba dvigniti ugled. Sejem je zato idealna priložnost, da mladim predstavimo obe panogi," je dejal.

Na sejmu med drugim sodeluje tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki mladim želi približati poklice v kmetijstvu in gozdarstvu. Kot so sporočili z ministrstva, predstavljajo kampanji Lepo je biti kmet in Postani gozdar, obiskovalci pa se lahko preizkusijo v sečnji dreves na simulatorju sečnje, ki jim ga pomagajo upravljati predstavniki Srednje šole za gozdarstvo in lesarstvo Postojna. Za vprašanja glede izobraževanja v gozdarstvu so na voljo tudi predstavniki srednje Lesarske in gozdarske šole Maribor, Biotehniške fakultete, Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire ter Zavoda za gozdove.

Informativa – sejem izobraževanja in poklicev

Informacije na sejmu iščejo tako osnovnošolci in dijaki kot študenti

Po besedah študenta Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani Tilna Kemperla je Informativa odlična priložnost za mlade, saj se na njej predstavlja veliko srednjih šol, gimnazij in fakultet. Devetošolki Hana Matijevič in Alekseja Bartol iz OŠ Zalog menita, da Informativa ponuja pester izbor srednjih šol in gimnazij. Hano zanima predvsem nadaljevanje šolanja v zdravstveni smeri, Aleksejo pa bolj privlačijo ekonomske vode. Devetošolka Larisa Hubej iz OŠ Bistrica ob Sotli je na sejem prišla, da bi izvedela več o poklicu, za katerega se odloča. "Najbolj mi je všeč veterinarski tehnik. Srednja šola, za katero se odločam, me je pritegnila, veliko pa sem izvedela tudi o predmetih," je dejala.

Dijakinja Gimnazije Koper Meral Ana Cvitanović je na Informativo prišla, da bi se lažje odločila, na kateri fakulteti bo nadaljevala šolanje. Zanimajo predvsem medicina in delo s človekom. "Dobila sem veliko koristnih informacij, tudi glede študija v tujini, predvsem na Hrvaškem," je dejala. Dijakinjo Tjašo Župevc iz Gimnazije Brežice pa zanima pedagogika, zato si je na Informativi pogledala in pridobilo veliko informacij o ljubljanski in mariborski pedagoški fakulteti.