Hrvaška je državljanom EU-ja olajšala vstop v državo. Foto: Reuters
Hrvaška je državljanom EU-ja olajšala vstop v državo. Foto: Reuters

V veljavi so tudi sprostitve nekaterih omejitev, ki jih je uvedla Slovenija. Hrvaški Jadran, Švica, Vatikan, avstrijska dežela Tirolska, Ciper, Češka, Luksemburg, Nemčija, Poljska, Slovaška, BiH, Srbija in Črna gora niso več na rdečem seznamu z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. To pomeni, da je vstop v Slovenijo mogoč brez napotitve v karanteno.

Tako lahko potniki, ki prihajajo z območja, ki ni uvrščeno na rdeči ali temnordeči seznam, vstopajo v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predložijo dokaz, da so pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivali na območju, ki ni na rdečem ali temnordečem seznamu.

Posamezniku, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba predložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bil v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temnordečem seznamu.

Nekaj sprememb je tudi na temnordečem in rdečem seznamu. S temnordečega seznama je vlada umaknila Turčijo, ki je zdaj na rdečem seznamu, kamor so po novem uvrščeni tudi portugalski Azori.

Državljani članic EU-ja pa lahko od danes vstopijo na Hrvaško brez omejitev, takoj ko se cepijo z drugim odmerkom cepiva proti covidu-19. Do zdaj so potniki za vstop na Hrvaško morali počakati najmanj 14 dni po drugem odmerku oziroma po prvem odmerku cepiva, če je od takrat minilo 22 dni.