Policist nadzoruje promet Foto: BoBo
Policist nadzoruje promet Foto: BoBo

Policija začne pogosteje in bolj poostreno nadzororovati navadno v aprilu. Zaradi epidemije novega koronavirusa pa so aprila letos odpadle številne dejavnosti.

Tako tradicionalno akcijo Hitrost začenjajo z enomesečnim zamikom. V Ljubljani so se nadzornim dejavnostim pridružili tudi mestni redarji, ki bodo merili hitrost s samodejnimi merilnimi napravami.

Kot poudarjajo na policiji, je prometna statistika v Sloveniji za letos trenutno ugodna. Do današnjega dne je na slovenskih cestah umrlo 29 ljudi, v istem obdobju lani pa 40. V prvih štirih mesecih letošnjega leta se je 141 ljudi hudo poškodovalo, v istem obdobju lani pa 178. A ob tem opozarjajo, da vstopamo v obdobje, ki je s prometnovarnostnega vidika bolj tvegano.

Z večjo navzočnostjo na terenu želi policija spodbuditi voznike, da se med vožnjo zavedajo pomena spoštovanja prometnih pravil in omejitev. "To je odgovornost, ki jo družba zahteva od vsakega izmed nas," so opozorili.

Izkušnje iz preteklih let kažejo, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije, poudarjajo na policiji. Takrat hitrost prekorači približno 3,5 odstotka voznikov, medtem ko je ob rednih nadzorih prehitrih približno osem odstotkov voznikov.