Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

S hojo prek prehodov za pešce je nekaj sto domačinov in prebivalcev z druge strani meje oviralo promet na približno 500-metrskem odseku ceste pred mejnim prehodom Slovenska vas. Občina je že tako obremenjena s prebežniki, pravijo in dodajajo, da azilnemu domu odločno nasprotujejo.

Na mirnem opozorilnem protestu, ki sta ga na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, se je po besedah brežiškega župana zbralo približno 1000 ljudi. "Protest je resna napoved in opozorilo, da ljudje na tem koncu preprosto nismo pripravljeni sprejeti vsega, kar nam vsiljuje vlada," je poudaril. Dodal je, da organizatorji načrtujejo protest tudi prihodnjo soboto.

Sporočajo, da azilnega doma, ki bi ga vlada v treh mesecih uredila na mejnem prehodu Obrežje, nočejo. Proteste bodo nadaljevali in jih, če bo treba, tudi zaostrovali.

"Poskušamo tej vladi dopovedati, da te odločitve, ki so jih sprejeli, niso pravilne in da si tega ne želimo," pravi eden od udeležencev. Drugi pa dodaja: "Tukaj ne potrebujemo migrantov. To se bo mešalo in se ne bo vedelo, kateri so prišli čez mejo, kateri pa so že tukaj registrirani."

Poleg domačinov so svoje nestrinjanje izrazili tudi drugi Brežičani in prebivalci z druge strani meje. Zbrane so nagovorili organizatorji in brežiški župan, ki je znova poudaril, da občinski svet soglasno nasprotuje enostranski odločitvi vlade o začasni enoti azilnega doma v občini Brežice, in krajanom obljubil podporo.

Vlada je odločitev o vzpostavitvi začasnih enot azilnega doma v Središču ob Dravi in na Obrežju sprejela in jo bo tudi izvedla, so pred dnevi poudarili pristojni. Azilni dom na Obrežju torej bo, ko bodo zmogljivosti v Ljubljani in Logatcu zapolnjene. Postopki za njegovo ureditev pa lahko trajajo najmanj tri mesece.

Protest proti azilnemu domu na Obrežju
Protest na Obrežju proti azilnemu domu