Nova sistematizacija delovnih mest v policiji prinaša
Nova sistematizacija delovnih mest v policiji prinaša "kadrovski cunami". Foto: BoBo

Novi generalni direktor policije Anton Olaj si očitno po mesecu in pol, odkar je postal prvi policist, postavlja svojo ekipo. Vrsta kadrovskih zamenjav se dogaja namreč prav v njegovem ožjem vodstvu ter na nekaterih pomembnih policijskih upravah.

Bilo je pričakovano, saj se je o tem že nekaj časa govorilo, ne nazadnje je bila sprejeta nova sistematizacija, ki je nekatera delovna mesta ustvarila prav s tem namenom. Na novo smo tako dobili pomočnika direktorja, kamor se seli dosedanji namestnik direktorja Jože Senica. Novi drugi policist bo postal direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar. Ob tem mnogi namigujejo, da gre za nekakšno nagrado za sledenje usmeritvam vrha ministrstva, kako je treba ravnati s protestniki.

Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: MNZ
Anton Olaj, generalni direktor policije. Foto: MNZ

Na Ljubljano naj bi zdaj prišel šef kranjskih policistov Boštjan Glavič, ki pa je, zanimivo imel drugo najslabše ocenjeno notranjo klimo, takoj za Gorico. V Kranj pa neuradno odhaja dosedanja vodja Sektorja mejne policije Melita Močnik. Med odmevnimi menjavami omenimo še prerazporeditev šefa koprskih kriminalistov Dejana Juriča na avtocestno policijo, ter ustanavljanje raznih delovnih skupin, prek katerih se v Tacen, ki postaja nekakšno odlagališče neželenih kadrov, prestavlja za politiko moteče kadre. Med njimi tudi nekdanjega šefa NPU-ja Darka Muženiča, ki še vedno čaka na spoštovanje odločitve upravnega sodišča. Ob prvih lanskih kadrovskih menjavah nove vlade se je govorilo tudi, da bo mesto prvega kriminalista po vrnitvi iz Beograda zasedel Branko Japelj, a se bo ta upokojil, tako da bo kriminaliste še naprej vodil Vojko Urbas.

Tajno delovanje in sledenje

S sistematizacijo se uvaja tudi več novih delovnih mest s področja tajnega policijskega delovanja in sledenja. V sektorju za posebne naloge, predvsem na področju tajnega policijskega sledenja in opazovanja je predvidenih kar 54 novih delovnih mest. Pri tem pa je zanimivo, da gre pri tem za zaposlitve, ki bodo izpeljane mimo javnega razpisa. Ker gre za posebne naloge, ne bo objavljen niti interni razpis. Na policijo smo v zvezi s tem v petek sicer naslovili nekaj vprašanj, a žal za zdaj odgovora še nismo dobili. Stroka pa med tem opozarja, da tak način zaposlovanja lahko pomeni poligon za politično kadrovanje, ko v ospredje pridejo predvsem poznanstva in pripadnost določeni politični opciji. Tako nastavljeni kadri pa predvsem sledijo usmeritvam tudi politike, kar se kaže v slabem vodenju in slabih rezultatih, vse to pa se potem odraža v zaupanju ljudi. In spomnimo, po raziskavah je med epidemijo največ zaupanja izgubila prav policija.