Ukrajinske sirote bodo vrnili v domovino, čeprav tam še vedno divja vojna. Foto: BoBo
Ukrajinske sirote bodo vrnili v domovino, čeprav tam še vedno divja vojna. Foto: BoBo

Kot kaže, se je na poziv odzvalo tudi vodstvo ukrajinske sirotišnice, ki pri nas skrbi za sirote. Pristojne organizacije pri nas in v Evropi primera ne želijo komentirati.

Vaščani Slavine so z odprtimi rokami v svojo vas pred skoraj dvema letoma sprejeli otroke, ki so jih v Slovenijo pripeljali iz Ukrajine. Otroci so se navadili na svoj novi dom. Zdaj pa je prišlo do presenetljive odločitve.

"Nas so seznanile ukrajinske oblasti in pa naša predstojnica, da se otroci odpravljajo v Ukrajino, ker so jim tam pripravili prostore in bi se lahko selili. Mi mislimo, da to ni v najboljšo korist otrok," je povedala Cvetka Kernel, skrbnica projekta nastanitve otrok v Slavini.

Slovenska vlada bo tako na eni od svojih prihodnjih sej zagotovila denar le še za pol leta delovanja ukrajinske sirotišnice pri nas. "Država Slovenija bo podaljšala za pol leta, ampak mislim, da jih bodo prej odpeljali," je prepričana Kernel.

Cvetka Kernel, ki kot prostovoljka skrbi za projekt nastanitve sirot iz Ukrajine pri nas, je žalostna, ker bodo otroke odpeljali nazaj v državo, kjer še vedno divja vojna. "Tam v Zakarpatju ta trenutek res ni vojne, kjer je ta ustanova, je pa res, da gredo otroci nazaj v zaprto ustanovo, zdaj živijo tako kot vsi preostali otroci v Sloveniji," je še povedala skrbnica.

Odločitev o vrnitvi otrok je popolnoma v rokah njihove skrbnice, direktorice sirotišnice Katerine Doncove, ki pred kamero ni želela. Na Visokem komisariatu Združenih narodov za begunce menijo, da naj se sprejemajo odločitve v dobro otrok in da naj se jih ne vrača v razmere, v katerih bi bilo njihovo življenje ogroženo. Svet Evrope pa je pred nekaj dnevi sklenil, da vračanju otrok ne nasprotuje.

Sirote bodo vrnili v Ukrajino