Kresovanje v Brežicah. Foto: BoBo/Goran Rovan
Kresovanje v Brežicah. Foto: BoBo/Goran Rovan

Druženje na Rožniku

Zoran Janković, župan Ljubljane. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zoran Janković, župan Ljubljane. Foto: BoBo/Borut Živulović

Osrednje oziroma največje prvomajsko druženje poteka na ljubljanskem Rožniku, kjer je bil glavni govornik župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Poudaril je, da je človeški kapital najpomembnejši in da moramo za prvi maj slaviti delavske pravice, je poročala TV Slovenija. Položaj v Sloveniji je ocenil kot dober z vidika, da imamo nizko brezposelnost, poudaril je tudi pomanjkanje kadra v zdravstvu in gostinstvu. Izrazil je podporo predsedniku vlade Robertu Golobu.

"V tem času smo preživeli energetsko krizo in tu je treba predsedniku vlade reči hvala, kajti on je bil glede te problematike tvorec rešitve tudi na evropskem nebu. Številni predsedniki vlad so reševali energetsko krizo po njegovem konceptu," je izjavil Janković.

"Za prvi maj slavimo delavske pravice. Pri teh lahko rečemo, da je situacija v Sloveniji zelo dobra, da imamo skoraj manj kot 50 tisoč nezaposlenih, da nimamo zadosti delavcev na področju zdravstva, na področju gradbeništva, gostinstva, hotelirstva," je nadaljeval.

"Ampak konec koncev, pri tem je treba spet še enkrat poudariti, kako doreči ta sistem v Sloveniji, da bodo vsi zaposleni imeli redno in dobro plačilo za svoje delo," je sklenil župan.

Lidija Jerkič: Nezavedno drsimo 150 let nazaj

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je na Rožniku spomnila, da prvi maj praznujemo v spomin na delavce iz Chicaga, ki so leta 1886 umrli v boju za osemurni delovni čas. Od takrat se je marsikaj spremenilo, vendar po njenih besedah tako v Sloveniji kot v svetu "nezavedno drsimo 150 let nazaj". Omenila je nove oblike dela, kot sta platformno ali prekarno delo, kjer delovni čas ni določen. Pravice, vezane na delovni čas, plačilo, zavarovanja, varno in zdravo delo, je treba po njenem prepričanju ne samo ohranjati, ampak zagotoviti vsem.

Prvomajsko druženje na Rožniku

Volf: Zahtevamo dostojno plačilo

Sorodna novica "Področje delavskih pravic je zadnjih 30 let zaznamovano z virusom neoliberalizma"

V Kopru je kresovanje organizirala Obalna sindikalna organizacija – KS 90, njen generalni sekretar Damjan Volf pa je dejal, da je letošnje praznovanje mednarodnega praznika dela v znamenju jasnega cilja: "Tudi v času rekordno nizke brezposelnosti oziroma rekordno visoke zaposlenosti zahtevamo od delodajalcev, da delo plačujejo dostojno, da delavci delajo v varnih in zdravih delovnih pogojih ter da od tega slovenski delavec, ko se upokoji, dobi takšno pokojnino, da ga ne bo vrgla na prag revščine, ampak da bo lahko s to pokojnino dostojno preživel," je ob robu dogodka povzel bistvo svojega slavnostnega govora.

Sindikalna slovesnost pred praznikom dela se je sicer začela s prižigom bakel pred koprsko Taverno, od koder se je nekaj več kot sto udeležencev odpravilo na Markovec. Za 1. maj je Mestna občina Koper napovedovala praznično prireditev na Socerbu, a jo je zaradi napovedanega slabega vremena odpovedala.

"Aroganca pri sprejemanju zakonodaje je v preteklosti že bila kaznovana"

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek je na Rožniku tako kot tudi Lidija Jerkič pred njim opozoril, da je moč sindikata odvisna od števila članov. "Tisti, ki ni član sindikata, pa vseeno uporabi vse, kar smo sindikati pridobili za delavce, ni solidaren in to moč slabi," je poudaril.

Napovedal je, da bodo sindikati gledali vladi pod prste pri pripravi reform. Zavzel se je za takšne reforme, ki bodo povečale pravičnost in solidarnost. Omenil je tudi problematiko plač, nižjih od minimalne. "To razvrednoti delo, njegovo zahtevnost, znanje in izobrazbo. Tak sistem, ki to omogoča, moramo spremeniti." Posvaril je pred odločanjem o spremembah delavskih pravic brez sodelovanja sindikatov. "Aroganca pri sprejemanju zakonodaje je v preteklosti že bila kaznovana," je spomnil.

Golob: Delo mora omogočati dostojno življenje

Na prvomajsko jutro po majhnih in velikih krajih po državi zadonijo budnice. Na fotografiji godba v Medvodah. Foto: BoBo
Na prvomajsko jutro po majhnih in velikih krajih po državi zadonijo budnice. Na fotografiji godba v Medvodah. Foto: BoBo

V poslanici ob 1. maju je predsednik vlade Robert Golob zapisal, da je blaginja, ki nam jo prinaša gospodarska rast, sad prizadevanj vseh nas. Zato je prav, da se izboljšuje položaj vsakega posameznika, ki tako ali drugače sodeluje v verigi delovnih procesov. "Živimo v času velikih sprememb, novih tehnologij in hitrega razvoja, pa vendar smo ljudje tisti, ki s svojim delom ustvarjamo pogoje za napredek in blaginjo družbe. Pri čemer imajo pravice delavcev v našem delu sveta že desetletja posebno družbeno težo. Ne gre, da bi se hvalili, a v primerjavi z nekaterimi drugimi državami smo dosegli veliko. Seveda ne dovolj. Proces obrzdanja trga dela ni nikoli zares končan, enako velja za iskanje pravičnega ključa za enakopravno razdelitev presežkov," je zapisal premier in poudaril, da mora delo omogočati dostojno življenje.

Nataša Pirc Musar: Premalo pozornosti spoštljivemu odnosu do ljudi

Kresovanje. Foto: BoBo
Kresovanje. Foto: BoBo

Podobno je v poslanici poudarila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je opozorila, da moramo več pozornosti posvetiti delavkam in delavcem ter razmeram na delovnem mestu, vključno z urejenim in neizkoriščevalskim delovnim razmerjem, spoštljivimi odnosi, varnim delovnim okoljem in pozitivnim vzdušjem.

Nesprejemljivo se ji zdi, da ljudje garajo, ob koncu dneva pa si komaj privoščijo topel obrok. "Nesprejemljivo je, da ljudje garajo štiri desetletja in več, v jeseni življenja pa životarijo ob robu družbe, ki jih vidi kot breme," je opozorila in dodala: "Delo je vrednota, spoštljiv odnos do ljudi, ki ga opravljajo, pa nenadomestljiva vrlina, za katero se moramo zavzemati. Žal ji še vedno posvečamo premalo pozornosti." Pirc Musar je ob tem dodala, da lahko k izboljšanju znatno pripomoremo z voditeljstvom, ki družbi iskreno želi prinesti napredek v civilizacijskem smislu.

Pahor o pomenu solidarnosti

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je nagovoril zbrane na tradicionalnem srečanju na Ravnah na Koroškem. Kot je sporočil na Twitterju, je zbranim čestital za praznik dela in poudaril pomen solidarnosti in socialne povezanosti. Imamo svojo državo in ta država je skladno z ustavo socialna država, ki v tem smislu stremi k družbeni pravičnosti, je dejal.

40. prvomajsko srečanje na Debencu

Urška Klakočar Zupančič: Odgovornost politike, da ustvarja pogoje, v katerih ne bo izkoriščanja, negotovosti, neenakosti na trgu dela

Prvomajska budnica. Foto: Godba Sevnica
Prvomajska budnica. Foto: Godba Sevnica

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je v poslanici ljudi pozvala, naj ostanejo dejavni in se zavzemajo za svoje in za pravice drugih ljudi, pa tudi k povezovanju v boju za boljšo prihodnost in preseganju razlik v družbi. "Tako kot v preteklosti ni bila nobena delavska pravica podarjena in večna, tako se je treba tudi danes za vsako od njih boriti. Bili so časi, ko so se morali predvsem proizvodni delavci boriti za svoje pravice, danes pa se morajo za svoje pravice boriti vsi delovni ljudje," je poudarila. "Zato moramo biti še posebej pozorni na razmere na trgu dela, ki jih pogosto zaznamujejo negotovost, neenakost in tudi izkoriščanje," je dodala.

Odgovornost politike je, da ustvarja pogoje, v katerih ne bo takšnih razmer, in pogoje za odpiranje novih delovnih mest, je poudarila. Odgovornost vseh v slovenski družbi pa je, da krepimo razumevanje za takšne ukrepe, ki nam bodo na daljši rok omogočili več dela, zaposlenosti in socialne ter ekonomske stabilnosti, je še povedala.

Fajon: Rešitve za nove izzive

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je v poslanici ob prazniku dela opozorila na številne spremembe, ki zadevajo vprašanja prihodnosti dela. Med njimi je poudarila prekarnost, delo na daljavo, zmanjševanje socialne varnosti, izgorevanje, revščino zaposlenih, pa tudi robotizacijo, digitalizacijo in druge tehnološke spremembe, spreminjanje poslovnih modelov, platformsko delo in krizo sindikaliziranosti. "Vse to terja, da najdemo rešitve na nove izzive in nove delavske pravice," je zapisala.

Minister Arčon na prvomajskem praznovanju v Števerjanu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je udeležil prvomajskega slavja v Števerjanu, ki ga je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič, in imel slavnostni nagovor. S svojim koncertom je dogajanje popestril in glasbeno obogatil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki letos zaznamuje 50-letnico delovanja.

Minister Arčon je prav ob tej priložnosti pevskemu zboru ob njihovem zlatem jubileju vročil posebno priznanje za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji in Sloveniji, za ohranjanje in krepitev slovenske kulture v zamejstvu ter za posredovanje idealov miru, bratstva, sožitja in enakopravnosti med narodi.

V slavnostnem nagovoru je minister Arčon izrazil svoje veselje, da lahko pozdravi zbrane na tem prizorišču, kjer prvi maj res zasije v vsej svoji lepoti in v vsem svojem veselju. Poudaril je, da so s svojim občutkom za skupnost, s spoštovanjem do tradicij in običajev, z zavedanjem o pomenu in sporočilu naših praznikov, Slovenci v Italiji vzgled tudi za matično domovino.

Na praznik, ki je priložnost za razmislek o tem, kaj moramo narediti za vzpostavljanje in ohranjanje varnih in privlačnih delovnih mest, se je minister dotaknil tudi nekaterih dejavnosti na tem področju v zadnjem obdobju.

Nagovori politikov ob prvem maju