Shod je potekal v okviru mednarodnega festivala Igraj se z mano, organizirale pa so ga Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije. V okviru shoda so uprizorili simbolične volitve, na katerih so udeleženci lahko oddali svoj glas v podporo pravicam invalidov in preprečevanju njihove diskriminacije.

Jasna Murgel iz Zveze Sonček je opozorila, da bi po ustavi Slovenija morala volilno pravico zagotoviti vsem svojim državljanom: "Ustava ne določa, da bi se ta pravica lahko odvzela osebam z invalidnostjo, kot to veleva zakon o volitvah v državni zbor." A podatki notranjega ministrstva kažejo, da število odvzemov volilne pravice pri nas hitro narašča.

Shod: "Volilna pravica ni kaprica"

Shoda se je udeležila tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Po njenem mnenju je čas, da se Slovenija pridruži drugim razvitim zahodnim državam, ki volilne pravice ne jemljejo, ne glede na to, ali je morda osebi odvzeta poslovna sposobnost in ali je oseba postavljena pod skrbništvo. Dodala je še, da je volilna pravica ustavna pravica in da se po njenem mnenju kot taka ne bi smela odvzeti.

Organizatorji si že dobro leto aktivno prizadevajo za spremembo 7. člena Zakona o volitvah v DZ, ki je v nasprotju z določbami ustave, je pojasnila Irena Vovk Terčič iz Zveze Sonček. Dosledna uporaba 43. člena ustave in zlasti 29. člena konvencije o pravicah oseb z invalidnostjo bi morala po njenih besedah pripeljati do tega, da ima vsak polnoletni državljan pravico voliti in biti voljen, zdaj pa je osebam z invalidnostjo, ki so pod skrbništvom, volilna pravica odvzeta enostransko in v nepravdnem postopku. Da gre za diskriminacijo, je po njenih besedah ugotovil tudi zagovornik načela enakosti.

17. mednarodni festival Igraj se z mano

Program festivalskih nastopov in delavnic se bo potekal vsak dan od ponedeljka do četrtka med 9. in 13. uro. Osrednje dogajanje festivala bodo tudi tokrat številne ustvarjalne in športne delavnice ter družabne igre, primerne za ljudi različnih starosti, spola, iz različnih držav, tiste s posebnimi potrebami in tiste brez. Spremljevalni program festivala dopolnjujejo zanimivi in zabavni nastopi na Janezovem odru.

Na festivalu se predstavljajo številni domači in tuji nastopajoči posamezniki in skupine iz vrtcev, osnovnih šol, društev, varstveno-delovnih centrov in drugih organizacij. "Vsak je unikaten, poseben, edinstven. In zaradi vsakega od nas je svet lepši, kot bi bil, če se vanj ne bi rodili," so zapisali organizatorji, Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije.

Za odpravo odvzema volilne pravice