Trst. Foto: BoBo
Trst. Foto: BoBo

Na tržaškem Krasu so na različnih lokacijah v zadnjih tednih ustavili večje število nezakonitih prebežnikov. Italijansko notranje ministrstvo je ob pozivu dežele Furlanije – Julijske krajine napovedalo dodatne ukrepe in okrepitve ob meji.

Na Tržaškem so postavili posebne kampe, kamor morajo v dvotedensko karanteno nezakoniti prebežniki ob ukrepih preprečevanja širjenja covida-19. Kapacitete nastanitev so v zadnjih dneh že skoraj presežene, je povedal Matej Iskra z italijanskega konzorcija za solidarnost, ene izmed organizacij, ki skrbijo za nastanitev prosilcev za azil.

"Približno 50 do 70 jih pride na teden. To pomeni, da se sistem zaustavi, saj je treba vse za štirinajst dni ustaviti v Trstu. Trenutno imamo v karanteni blokiranih tristo prosilcev za azil. Naša organizacija pomaga pri birokraciji in hkrati pri procesu integracije," pojasni Iskra.

Med prebežniki, večina jih je iz Pakistana in Afganistana, so tudi mladoletne osebe. "Pred dvema tednoma je prišla skupina 160 ljudi, v kateri je bilo približno 40 ali 50 mladoletnih. Ti gredo v drugačen, bolj zaščiten sistem."

Na koprski policijski upravi so seznanjeni s povečanim številom nezakonitih migracij na italijanskem območju. Kot pravijo, so temu ustrezno prilagodili ukrepe, ki jih izvajajo pri varovanju meje. V prvih štirih mesecih so obravnavali nekaj manj kot štiristo nezakonitih prebežnikov, kar je polovica manj kot v enakem obdobju lani. Kot navajajo, so na to vplivali tudi ukrepi za omejevanje covida-19 v posameznih državah. Po umiritvi razmer, povezanih s koronavirusom, bodo znova začeli izvajati nadzor meje s skupnimi mešanimi patruljami.