Ustavno sodišče Republike Slovenije. Foto: BoBo
Ustavno sodišče Republike Slovenije. Foto: BoBo

Prejem pobude so na ustavnem sodišču potrdili za Slovensko tiskovno agencijo. Pobudnika za zdaj ne razkrivajo.

Sorodna novica Predlog širjenja pooblastil policiji in prepoved zapuščanja občine

V medijih so se po uveljavitvi odloka, ki ga je vlada sprejela 29. marca kot odziv na epidemijo novega koronavirusa, pojavili očitki, da je omejitev gibanja na občino stalnega ali začasnega prebivališča neustavna.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je nanje v sredo odgovoril prek Twitterja. "Si predstavljate, da zadnje tri tedne celotna Slovenija hodi, kjer komu paše, DZ pa tako kot PKP1 zakon z vsebino odloka še vedno sprejema in ta še ni v veljavi? Si lahko predstavljate, koliko žrtev bi že imeli in koliko bolnikov na respiratorjih," je zapisal.

O začetku obravnave pobude je prvi poročal spletni portal Pod črto, ki navaja, da mora vlada sodišču do srede poslati utemeljitev za sprejetje odloka.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.