Foto: BoBo
Foto: BoBo

Enota za specialno delovanje Slovenske vojske je v sredo dopoldne na strelišču Bač izvedla preizkusno streljanje iz novih mitraljezov kalibra 12,7 milimetra. Izstrelili so 500 nabojev ostrega streliva, zaradi velike požarne ogroženosti naravnega okolja pa niso uporabljali izstrelkov, ki bi lahko zanetili požar. Za protipožarno varnost pa je skrbela gasilska straža prostovoljnega gasilskega društva Knežak, so pojasnili.

Zaradi streljanja v času visoke požarne ogroženosti je namreč domačine v vasi Bač skrbelo, da bi lahko zagorelo. V vojski pojasnjujejo, da za požarno varnost skrbijo na podlagi elaboratov varstva pred požarom na streliščih. Zagotavljajo, da se ukrepi požarne varnosti in vojaške dejavnosti vedno prilagajajo glede na razglašeno požarno ogroženost. V takih primerih imajo na voljo ukaz o ukrepih Slovenske vojske na področju varstva pred požarom.

"Če obstaja velika ali zelo velika požarna ogroženost v naravnem okolju in niso izpolnjeni pogoji varne izvedbe vaj oz. usposabljanj, se jih lahko tudi prestavi, prilagodi ali prekine," so sporočili iz vojske. Dovoljenje za izvajanje dejavnosti vojske pa izdaja pristojna izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje.

Vojska poudarja, da morajo strelišča izpolnjevati visoke varnostne standarde

Vojska ob tem poudarja, da so njena strelišča namensko grajena in urejanja za aktivno delovanje ob uporabi oborožitve večjih kalibrov in oborožitvenih sistemov. Strelišča morajo izpolnjevati visoke varnostne standarde z namenom zagotavljanja maksimalne varnosti uporabnikov, narave in okolice. Na svojih streliščih v februarju in marcu izvajajo vsakoletno pirotehnično čiščenje, ki zajema kontroliran požig podrasti v rajonu ciljev in varnostnem pasu streljanja s ciljem preventive pred nekontroliranimi požari.

V Slovenski vojski s celotno vadbeno infrastrukturo ravnajo "tako, da upravljamo s tveganji na način, ki omogoča izvedbo zadane naloge in hkrati varno izvedbo v primerih ogroženosti", so še zapisali v pojasnilu.