Erjavec napoveduje pogovor z Janšo

V prvem nagovoru po razglasitvi izidov v dvorani Gospodarskega razstavišča je napovedal, da se bo v ponedeljek sešel z vodstvom stranke in poslansko skupino, da dorečejo, kako bodo šli naprej "v teh zelo zahtevnih razmerah".

"Ne vračam se v politiko zaradi položajev, da bi bil še sedmič minister," je nato zagotovil zbranim novinarjem. Kot je dejal, bo prihodnje leto stranka praznovala 30 let in glede na to, kar vse se je v tem letu dogajalo, si želi DeSUS popeljati nazaj na položaj v slovenskem političnem prostoru, kjer je nekoč že bila.

Želi si, da bi se stranka čim prej konsolidirala. Poudaril je, da je bila stranka vedno državotvorna, in tako bo tudi ostalo. "Ne zanimajo nas politični interesi, ampak kako bodo ljudje gledali na svojo prihodnost," je zatrdil.

Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Od 231 poslanih glasovnic so jih delegati vrnili 221. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Foto: BoBo
Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom. Od 231 poslanih glasovnic so jih delegati vrnili 221. Štiri glasovnice so bile neveljavne. Foto: BoBo

Pogovori o vlogi v vladi in koaliciji

Presodil je, da je politična situacija v Sloveniji zelo zahtevna. V ponedeljek bo vodstvo stranke razpravljalo tudi o vlogi stranke v tej vladi in koaliciji, sledil bo sestanek s poslansko skupino, je napovedal. Erjavec je ob tem spomnil, da ima DeSUS določene zaveze na podlagi sklepov organov stranke. Napovedal pa je, da bodo razpravljali tudi o tem, ali so ti sklepi še vedno primerni ali bo treba razmisliti o drugačni politiki:

"To ne bo odločitev vodstva stranke, ampak njenih organov, ta pogovor pa vsekakor moramo opraviti," je prepričan.

Prepričan je, da bodo odločitve stranke enotne, kakšne bodo, pa je stvar razprave in ocene vseh akterjev DeSUS-a.

Glede spopadanja vlade z epidemijo covida-19 je spomnil, da je že večkrat kritiziral njeno delo, saj se mu je zdelo, da so bile odločitve pogosto sprejete tudi mimo ministra za zdravje in stroke. "Situacija vidimo, kakšna je. Večji del javnosti je nezadovoljen z nekaterimi potezami in mislim, da nas čaka temeljit pogovor – ne le znotranj stranke, ampak tudi s predsednikom vlade glede prihodnosti tega sodelovanja," je dejal.

Karl Erjavec je dobil svoj peti mandat. Januarja mu je namreč po 15 letih stolček spodnesla Aleksandra Pivec, ki pa je kmalu odstopila. Foto: BoBo
Karl Erjavec je dobil svoj peti mandat. Januarja mu je namreč po 15 letih stolček spodnesla Aleksandra Pivec, ki pa je kmalu odstopila. Foto: BoBo

Meni, da premier Janez Janša zaradi novega predsednika ene od koalicijskih partneric ne bo spremenil svoje politike. "Pričakujem pa, da bo spoštoval dogovore znotraj koalicije in da bo sodelovanje tvorno. Ne moremo si privoščiti, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja, ta pa ni obravnavan na seji vlade in ni imenovan," je bil kritičen.

Za zdaj je zavrnil je možnost glede združitve s stranko SMC in dejal, da tudi drugih neuradnih pogovorov ne bo komentiral, dodal pa, da se je vseh udeležil zato, ker je bil nanje povabljen.

Meni sicer, da je dobro, da se postavlja alternativa koaliciji, ker "če želimo kakovostno demokracijo, moramo imeti močno pozicijo in tudi močno opozicijo". Kot je še dejal v odgovoru na vprašanje o oceni Koalicije ustavnega loka (KUL), meni, da povezava omogoča, da je opozicija lahko učinkovitejša in uspešnejša pri kritiki pozicije.

Oči uprte v Erjavčeve poteze

Kongres DeSUS-a namreč ni bil pomemben le za usodo stranke, ampak tudi za širše politično dogajanje. Oči javnosti so uprte v prve Erjavčeve poteze, sam se je že srečal z aktualnimi političnimi akterji.

Pred nekaj tedni se je namreč sešel tako s premierjem Janšo kot vodilnim pobudnikom KUL-a Jožetom P. Damijanom, pred nekaj dnevi pa tudi z vodstvom SMC-ja.

Protikandidata za novega predsednika DeSUS-a. Foto: BoBo
Protikandidata za novega predsednika DeSUS-a. Foto: BoBo

Iz poslanske skupine, ki je pred meseci jasno zahtevala menjavo na vrhu stranke, so že prišla opozorila, da Erjavec kakršnih koli odločitev glede odhoda iz vlade ne bo mogel sprejemati sam. Poslanci so z doslej uresničenim iz koalicijske pogodbe zadovoljni, jih pa moti odpiranje ideoloških tem. DeSUS je sicer od leta 1992 zaradi uresničevanja svojih programskih interesov, povezanih z upokojenci, sodeloval v vseh slovenskih vladah.

Nekateri poznavalci dogajanja pa omenjajo, da ima Erjavec ambicijo, da bi svojo politično kariero nadgradil tudi z vodenjem vlade. Temu naj ne bi nasprotovali niti v Koaliciji ustavnega loka, če mu le uspe zagotoviti dovolj poslanskih glasov.

Podpredsedniki stranke Majcnova in Čoklova ter Balažek

Erjavec je na mestu predsednika DeSUS-a zamenjal Aleksandro Pivec, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki.

Gantar je danes sicer povedal, da bodo na ministrstvu pri Urošu Priklu, ki ga je predlagal za državnega sekretarja, vlada pa je na to mesto nato imenovala Marijo Magajne, vztrajali. Foto: BoBo
Gantar je danes sicer povedal, da bodo na ministrstvu pri Urošu Priklu, ki ga je predlagal za državnega sekretarja, vlada pa je na to mesto nato imenovala Marijo Magajne, vztrajali. Foto: BoBo

Do kongresa je stranko vodil Tomaž Gantar. DeSUS bo lahko znova deloval na normalen način in sprejemal tudi težke odločitve, ki so gotovo pred njimi, je Gantar dejal v izjavi za medije. Vesel je prepričljive zmage, ki po njegovih besedah pomeni poenotenje tudi v načinu dela in razmišljanja.

Na vprašanje, kakšno bo sodelovanje med njim in Erjavcem, glede na to, da sta se v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih, je Gantar odgovoril, da sta se usedla in "korektno pogovorila, v čem sem morda jaz ravnal narobe, v čem je tudi on sprejemal hitre odločitve". Kot je zatrdil, ni bilo med njima nobene zamere in nobenih korakov, ki bi onemogočali kakršno koli sodelovanje. Gantar sicer nima ambicij po ponovnem prevzemu vodenja sveta stranke.

Za podpredsednike so bili izvoljeni Irena Majcen, Anton Balažek in Brigita Čokl.

DeSUS je tako končal izredni volilni kongres, ki je zaradi epidemije covida-19 potekal dopisno. Začel se je 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom.

Kako je potekal kongres DeSUS-a?