Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Pahor za ustavnega sodnika predlaga Andraža Terška in Barbaro Zobec

Barbara Zobec in Andraž Teršek, ki ju je predsednik republike Borut Pahor državnemu zboru predlagal v imenovanje za popolnitev mesta na ustavnem sodišču, se bosta v sredo predstavila v predsedniški palači. Nihče izmed njiju nima zagotovljene potrebne večine, a glede na stališča poslanskih skupin je temu bliže Teršek.

Za Terška LMŠ, SD, Levica in SNS

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je ponovil, da je Teršek njihova prva izbira. Po njihovem mnenju je človek, ki je svojo poklicno pot posvetil boju za človekove pravice in svoboščine, predvsem ranljivih skupin.

Andraž Teršek. Foto: BoBo
Andraž Teršek. Foto: BoBo

Po besedah vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana ne gre za vprašanje, kdo je primeren in kdo ne. "Dobro je, da smo lahko tehtali. Glede na preteklo delo in razmišljanje smo se odločili za podporo Teršku," je dejal Han.

Poslanec Levice Miha Kordiš je na vprašanje, zakaj Zobčeva ni primerna, odgovoril z besedami, da za ustavno sodišče ni primeren nihče, "ki navija za katero koli stranko". Po njegovih navedbah je razumljivo, da imajo ustavni sodniki različna politična stališča, nekaj popolnoma drugega pa je, če nekdo govori tako, kot mu narekujejo v konkretni politični stranki.

SMC, NSi in SAB se niso izrekli. SDS za Zobčevo.

Barbara Zobec. Foto: BoBo
Barbara Zobec. Foto: BoBo

Iz SMC-ja so sporočili, da Zobčeva v njihovi poslanski skupini nima podpore. V DeSUS-u gotovo ne bodo podprli Zobčeve, o Teršku pa bodo njihovi poslanci glasovali neenotno. Večinsko bodo po Jurševih besedah proti. Zatrdil je še, da pritiskov iz koalicije glede podpore kandidatu ni bilo.

Prav tako v SAB-u po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper zagotovo ne bodo podprli Zobčeve, a tudi drugi kandidat jim ni najbližje. Kako bodo ravnali, se bodo še pogovorili. Dosedanje, po besedah Kociprove tudi nekoliko politično delovanje Zobčeve jim ne vzbuja upanja, da bi bila ustrezna kandidatka za mesto ustavne sodnice.

A tudi pri Teršku gre po besedah Kociprove za neke vrste politični, pravniški aktivizem. "Sprašujemo se, ali je tak način delovanja primeren za ustavno sodišče. Zagotovo si tam želimo umirjeno ekipo, ki bo znala skladno z ustavo odločati o ustavnih vprašanjih," je povedala. Izbira SAB-a za ustavnega sodnika je bil sicer Branko Korže.

Odhaja Dunja Jadek Pensa

Zdajšnji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa namreč 14. julija poteče devetletni mandat. Pahor je zato 14. februarja objavil javni poziv za zbiranje predlogov morebitnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču, nanj je prispelo sedem kandidatur – Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Pogorelca in Barbare Zobec.

V posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je izkazalo, da največ podpore uživata Zobčeva in Teršek. Zobčevo so javno podprli v SDS-u, kot sprejemljivo so jo označili tudi v NSi-ju. V tej stranki izjav tokrat niso dajali.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Glasovanje o kandidatu je v DZ-ju tajno.

Teršek in Zobčeva še nimata podpore