Rokovanje odhajajočega ministra za obrambo Karla Erjavca in novega ministra Mateja Tonina. Foto: BoBo
Rokovanje odhajajočega ministra za obrambo Karla Erjavca in novega ministra Mateja Tonina. Foto: BoBo

Primopredaje poslov potekajo na večini ministrstev. Med tem ko so si nekateri po zgledu predaje starega in novega predsednika vlade posle predali s trkom komolcev, so drugi ohranili tradicionalno rokovanje.

Sorodna novica Ustanovljen krizni štab za boj proti novemu koronavirusu

Primopredaja na ministrstvu za zdravje

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar je ob prevzemu poslov od Aleša Šabedra poudaril, da se morajo ljudje zavedati, da gre pri koronavirusu zares. Tudi poteza vlade, ki si je na prvi seji za krajši čas nadela zaščitne maske, je bila po njegovih besedah namenjena temu, "ni pa smiselno, da bi ljudje po mestu hodili z maskami". Z zaščitnimi maskami je želel nov ministrski zbor po Gantarjevih besedah poudariti namen zaščite. "To je bil poudarek, meni je žal, če je bil narobe razumljen," je dejal.

Sicer pa so maske "dejansko namenjene zaščiti predvsem osebja, ki dela z bolniki, in tistim, ki so okuženi, da ne bodo okužili svojih bližnjih". "Absolutno pa ne, da bi zdaj vsak nosil masko in bo s tem pričakoval, da bo kaj drugače," je ponovil ob prevzemu poslov od predhodnika Šabedra. Prebivalce je pozval, da lahko sami za preprečevanje širjenja virusa naredijo največ. "Da se ne združujemo v skupine ljudi in da ustrezno upoštevamo higienska navodila," je dodal.

Na ministrstvu za obrambo primopredaja poslov brez vojaških časti

Novi obrambni minister Matej Tonin je posle od svojega predhodnika Karla Erjavca prevzel brez vojaških časti, saj pripadnikov slovenske vojske, kot je zapisal Tonin, ne želi po nepotrebnem izpostavljati nevarnosti, če to ni potrebno. Z Erjavcem sta se rokovala, Erjavec pa se je ob slovesu od slovenske politike in javnega življenja vsem tudi zahvalil za dobro sodelovanje v zadnjih 20 letih njegove politične kariere.

Tonin je napovedal, da se bo še danes sestal s šefom kriznega štaba in civilno zaščito ter prioritetno vse začetne aktivnosti podredil soočenju z novim koronavirusom, in omenil oba sklepa s prve seje nove vlade. "Kot ste bili že seznanjeni, je vlada na prvi seji sprejela sklep, v katerem smo razrešili dosedanjo načelnico generalštaba (Alenko Ermenc, op. a.), prav tako pa je bil sprejet sklep, da se za novega direktorja obveščevalno-varnostne službe imenuje Andrej Osolnik," je povzel.

Primopredaja na notranjem ministrstvu

Posle sta si že predala nekdanji in novi notranji minister Boštjan Poklukar in Aleš Hojs. Hojs se je ob primopredaji zahvalil predhodniku, ki je po njegovih besedah poskrbel, da je resor dobil več sredstev. Stari in novi minister sta se pogovorila o vseh že storjenih in vseh odprtih zadevah na ministrstvu. Poklukar je ob tem spomnil na dosedanje delo v zvezi z migracijami, v zvezi z izboljšanjem statusa in opremljanja policistov, izpostavil pa je tudi delo na nočni seji vlade razrešene generalne direktorice policije Tatjane Bobnar, ki je policijo "vodila nekoliko drugače, bistveno bolj ambiciozno od svojih predhodnikov, in pripomogla k razvoju policijske stroke".

Poklukar je Hojsa seznanil tudi z dosedanjim delom, povezanim z izbruhom novega koronavirusa. V zvezi s tem je Hojs dejal, da Slovenija še nikoli ni bila v tako kritičnih časih, da pa verjame, da bodo v vladi uspeli v prihodnjih mesecih ta izziv ukrotiti. Državljane je pozval, da v prihodnjem obdobju "striktno in iskreno upoštevajo vsa navodila vlade". "Zadeva je resna, stvari so kritične, verjamem pa, da bomo zmogli ubraniti ta napad," je poudaril.

Primopredaja na zunanjem ministrstvu

Logar in Cerar sta trknila s komolci. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Logar in Cerar sta trknila s komolci. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Novi zunanji minister Anže Logar se bo še danes po telefonu pogovoril z vsemi predstavniki slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev v Italiji, ki jo je pandemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela. Prav tako se namerava še danes slišati z zunanjimi ministri vseh štirih sosednjih držav, Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, s katerimi namerava izmenjati stališča in pogledati stanje dvostranskih odnosov.

Še pred tem bo na MZZ-ju izmenjava stanja oziroma podrobna obrazložitev, "kje smo pri odnosih s sosedi pri ostalih vprašanjih na zunanjepolitičnem področju". Sledili bodo najnujnejši ukrepi, ki jih "moramo sprejeti danes in jutri", je dejal Logar in potrdil, da bo še nocoj potekal krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšna dodatna navodila za Slovence v tujini, predvsem tiste, ki so še v Italiji, je Logar odgovoril, da bo to po dogovoru z ekipo dosedanjega ministra in da mora najprej imeti vse podatke na mizi, preden bodo sprejeti nadaljnji ukrepi.

Andrej Bertoncelj in Andrej Šircelj. Foto: Ministrstvo za finance
Andrej Bertoncelj in Andrej Šircelj. Foto: Ministrstvo za finance

Primopredaja na finančnem ministrstvu

Novi minister za finance Andrej Šircelj je prevzel posle od predhodnika Andreja Bertonclja. Bertoncelj je ob predaji poslov poudaril, da javne finance zapušča v dobri kondiciji, a se zaveda, da nova ekipa delo prevzema v zahtevnem obdobju in da jih čaka težko delo. "Pred novo vlado in pred novim finančnim ministrom so veliki izzivi in v dobro državljanov in Slovenije jim želim uspešno delo," so njegovo izjavo na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost.

"Zavzemal se bom, da bodo javne finance ostale stabilne in vzdržne ter da bomo javni dolg uspešno zniževali še naprej," je dejal Šircelj. Dodal je, da vlado v prihodnjih dneh, tednih in mesecih čakajo veliki izzivi, saj se posledice širjenja koronavirusa že odražajo tudi na področju javnih financ in finančnega sistema. "Temeljni ukrepi na področju javnih financ bodo usmerjeni v zagotavljanje finančnih sredstev, ki bodo namenjena zajezitvi in odpravi posledic epidemije" , je poudaril novi minister, ki je prepričan, da se bo nova ekipa ministrov z izzivi uspešno spopadla.

Primopredaja na pravosodnem ministrstvu

Nova ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je prevzela posle od predhodnice Andreje Katič. Ta je ob primopredaji poudarila, da je veliko načrtovanih projektov žal ostalo nerealiziranih, in pozvala novo ministrico, naj delo na začetih projektih nadaljuje. Kozlovičeva je dejala, da se zaveda poslanstva, pristojnosti in odgovornosti ministrstva. Nova ministrica se je Katičevi zahvalila za doslej opravljeno delo in napovedala tvorno sodelovanje z vsemi pravosodnimi deležniki.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Ministrstvo za infrastrukturo

Primopredaja na infrastrukturnem ministrstvu

Na infrastrukturnem ministrstvu je Alenka Bratušek predala posle Jerneju Vrtovcu. Vrtovec je ob prevzemu poslov napovedal, da bo njegovo delo na začetku mandata primarno namenjeno usklajevanju ukrepov pri omejevanju in zajezitvi koronavirusa. "To je v tem času prva prioriteta tako vlade kot ministrstva," je dejal.

Nato pa se bo ministrstvo takoj spoprijelo z izzivi na področju infrastrukture in ključnimi odprtimi zadevami na tem področju. Bratuškova mu je ob odhodu zaželela pogumno in uspešno spopadanje s krizno situacijo v zvezi z epidemijo, obenem pa tudi veliko uspehov pri izvajanju vseh, še posebej pa najpomembnejših infrastrukturnih projektov.

Primopredaja na ministrstvu za okolje in prostor

Foto: Ministrstvo za okolje in prostor
Foto: Ministrstvo za okolje in prostor

Novoimenovani minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je danes prevzel posle od svojega predhodnika Simona Zajca. S slednjim bosta, kot je spomnil, sicer še sodelovala, saj je vlada Zajca na petkovi nočni seji imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Zajcu se je Vizjak zahvalil za temeljit in vsebinski primopredajni zapisnik in sodelovanje v času pred imenovanjem. "Te iste probleme, ki pestijo slovenski razvoj, gospodarstvo in nenazadnje tudi slehernega izmed nas, bova lahko reševala tudi naprej," je dejal.

Vizjak je spomnil na svoje tri ključne prioritete. "Prva je res kar se da hitro reševanje problema nakopičenih odpadkov v skladiščih javnih podjetij," je poudaril. Tu so na ministrstvu že pripravljeni predlogi rešitev in Vizjak je ocenil, da "gredo v pravo smer" in bodo omogočile hitro sanacijo problema na kratek rok.

Primopredaja na kohezijskem ministrstvu

Novoizvoljeni minister brez resorja Zvone Černač je prevzel vodenje službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Minister je ob prevzemu poslov dejal, da bosta njegovi glavni nalogi koriščenje vseh razpoložljivih sredstev aktualnega programskega obdobja 2014-2020 in pravočasna priprava vseh podlag za novo finančno perspektivo.

"Treba je narediti vse za to, da bomo izkoristili vsa razpoložljiva sredstva obdobja 2014-2020 in hkrati zagotovili enakomerno črpanje iz bruseljske blagajne v naslednjih letih. Zelo pomembna naloga je tudi pravočasna priprava podlag za koriščenje sredstev nove finančno perspektive," je dodal Černač.

Dosedanja ministrica Angelika Mlinar mu je zaželela veliko preudarnosti in uspehov pri vodenju vladne službe. "Prehajamo v najbolj zahtevno obdobje na področju izvajanja evropske kohezijske politike, ko vzporedno potekajo številne aktivnosti za uspešno izvajanje aktualnega programskega obdobja in intenzivne priprave na novo, hkrati pa se soočamo z izredno zahtevno situacijo zaradi covida-19," je dejala Mlinarjeva, ki je poudarila, da je zagotovitev stabilnega delovanja službe v tem času izrednega pomena.

Primopredaja na ministrstvu za izobraževanje

Novoimenovana ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je prevzela posle od dosedanjega ministra Jerneja Pikala. Po predaji poslov se je nova ministrica takoj posvetila sestankom z vodstveno ekipo ministrstva, kjer bodo ocenili trenutno stanje glede novega koronavirusa ter poenotili navodila vzgojno-izobraževalnim ustanovam ob ustavitvi izobraževalnih procesov od 16. marca do preklica.

Primopredaja na ministrstvu za javno upravo

Novi minister za javno upravo Boštjan Koritnik je prevzel posle od svojega predhodnika Rudija Medveda, ki se bo zdaj z vladnih presedel v poslanske klopi. Koritnik pa se je ob tej priložnosti javnim uslužbenkam in uslužbencem, še posebej tistim, ki so v teh dneh zaradi epidemije izjemno obremenjeni, zahvalil za njihovo delo, obenem pa se je zahvalil tudi državljankam in državljanom za potrpljenje in razumevanje ob udejanjanju vseh nujnih ukrepov.

(Nova) vlada Janeza Janše

Novoizvoljeno vlado, ki jo bo vodil premier Janez Janša, sestavljajo večinoma znani politični akterji. Poleg premierja Janše je ministrsko funkcijo v preteklosti že opravljalo sedem članov ministrske ekipe. Še dva sta imela z vlado povezane funkcije, med drugimi pa so tudi trije z najmanj poslansko izkušnjo. Novoizvoljeni člani vlade prihajajo z različnih področij, med njimi je najti tako zdravnika kot teologa. Pet se jih ponaša z nazivom doktor znanosti, drugi imajo univerzitetno izobrazbo ali magisterij.

Povprečna starost vladne ekipe je 51 let, najmlajši ministri prihajajo iz NSi-ja. Med vsemi je najmlajši 34-letni minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, najstarejši pa minister za kulturo Vasko Simoniti, ki šteje 69 let. Vladna ekipa je pretežno moška, saj so v njej le štiri ministrice in 12 ministrov.

Primopredaja na notranjem in zunanjem ministrstvu