Na ministrstvu za delo odgovarjajo, da se v jesenskih mesecih vedno pojavljajo zamude, a da bodo težave kmalu rešili. Foto: BoBo
Na ministrstvu za delo odgovarjajo, da se v jesenskih mesecih vedno pojavljajo zamude, a da bodo težave kmalu rešili. Foto: BoBo

Po težavah z odločbami za subvencijo vrtca so se na centrih za socialno delo težave pojavile tudi pri odločbah za državne štipendije. Vse več študentov in jeznih staršev opozarja na predolgo čakanje na odobritev prošnje. Čeprav je rok za odgovor dva meseca, so nekateri brez štipendije že tretji mesec.

Toni Krampelj, študent iz Grosuplja, je vlogo za državno štipendijo oddal 28. septembra, a odločbe še vedno ni prejel. "Ja, dejansko sem si bil v decembru primoran poiskati delo, zato da sem si plačal tekoče stroške," pojasnjuje. Toni študira v Ljubljani, prav tako kot njegova sestra in brat. "In tudi onadva še čakata na odgovor. Smo pa v prejšnjih letih tekom celega študija vsi prejemali državno štipendijo."

Da ne gre za osamljen primer, potrjujejo tudi na Študentski organizaciji Slovenije. Toliko težav, kot jih zaznavajo to študijsko leto, še ni bilo, pravi Jaka Trilar, predsednik Študentske organizacije Slovenije: "Seveda je to nedopustno za študente, saj morajo posvečati vedno več časa študentskemu delu in ne študiju."

Da so zamude res nastale, priznavajo tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Nekaj težav so imeli z informacijskimi sistemi, nekaj zaradi preobremenjenosti in reorganizacije centrov za socialno delo. Hkrati poudarjajo, da bodo upravičenci štipendijo dobili tudi za mesece, ko so na odločbo oziroma denar zaman čakali. Več v spodnjem prispevku:

Študentje še vedno čakajo na odločbe o štipendijah