Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Foto: EPA
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Foto: EPA

V južnem pristaniškem mestu Odesa se je srečala z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim in obljubila, da bo Nemčija Ukrajini v nekaj dneh dostavila najsodobnejši sistem zračne obrambe. Med njenim obiskom so se sicer dvakrat oglasile sirene.

Ministrica je v Odesi, ki je bila v preteklih mesecih večkrat tarča ruskih raketnih napadov, ukrajinskemu obrambnemu ministru Reznikovu zagotovila, da bo Nemčija Kijevu v nekaj dneh dostavila prvo enoto že napovedanega najsodobnejšega sistema zračne obrambe Iris-T SLM.

Ukrajina naj bi najprej prejela štiri omenjene obrambne sisteme, vredne po 140 milijonov evrov, ki so namenjeni zaščiti večjih mest, zlasti pred napadi z brezpilotnimi letalniki.

Po vrnitvi v domovino je ministrica napovedala še dostavo 16 havbic, ki jih bo Nemčija financirala skupaj z Dansko in Norveško. Gre za artilerijski sistem tipa Zuzana, ki ga proizvajajo na Slovaškem.

Nabavo v vrednosti 92 milijonov evrov bo trojica držav financirala v enakovrednih delih, prve havbice pa naj bi Ukrajina prejela leta 2023, je nato sporočilo tudi nemško obrambno ministrstvo.

Ministrica je, kot je povedala v soboto zvečer za nemško televizijo ARD, sicer na lastni koži izkusila, kako Ukrajina trpi, medtem ko je njeno prebivalstvo tarča raket in letalnikov.

V času obiska se je namreč morala zaradi alarma za zračni napad dvakrat zateči v zaklonišče, prvič med pogovori z Reznikovim v soboto popoldne, drugič pa ponoči, med prenočevanjem v hotelu.

To je bil njen prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije konec februarja. Nemški kancler Olaf Scholz je Kijev obiskal junija, zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je ukrajinsko prestolnico v preteklih sedmih mesecih obiskala že dvakrat, nazadnje sredi septembra.