Štirje nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles DZ-ja, saj jih je na kolegiju predsednika DZ-ja onemogočila vlada s pomočjo SNS-a, DeSUS-a in enega poslanca manjšine. Foto: BoBo
Štirje nepovezani poslanci ne bodo člani delovnih teles DZ-ja, saj jih je na kolegiju predsednika DZ-ja onemogočila vlada s pomočjo SNS-a, DeSUS-a in enega poslanca manjšine. Foto: BoBo

Takšno odločitev omogoča peti odstavek 33. člena poslovnika DZ-ja, ki določa, da kolegij pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih lahko upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev (NeP).

Proti odločitvi, da bi štirje nepovezani poslanci (Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić, Jurij Lep) lahko sodelovali in odločali v delovnih telesih DZ-ja, so na današnji seji kolegija predsednika DZ-ja glasovali člani koalicijskih SDS-a, NSi-ja in SMC-ja, opozicijskih SNS-a in DeSUS-a ter poslanec narodne manjšine.

Opozicija: Razmerja so porušena

"Razmerja v delovnih telesih so se po razpadu poslanske skupine SMC močno porušila, o nujnosti nove razdelitve mest v delovnih telesih smo se na delovnem posvetu pri predsedniku državnega zbora pogovarjali že 31. marca. Možnosti, da novi in v skladu z vsemi pravili ustanovljeni poslanski skupini nepovezanih poslancev omogočimo polnopravno delovanje v delovnih telesih, takrat ni nasprotoval nihče. Do danes, ko je koalicija s pomočjo podpornikov štirim poslancem – izvoljenim predstavnikom ljudstva – odrekla pravico do odločanja na delovnih telesih. Vedno manjša koalicija, ki jo pri življenju ohranjajo glasovi poslancev DeSUS, SNS in IMNS, se tako iz dneva v dan poslužuje bolj nedemokratičnih in tudi neustavnih manevrov, s katerimi skuša onemogočiti opozicijo," so v skupnem odzivu zapisale opozicijske poslanske skupine LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP-ja.

Golubović: DZ onemogoča opozicijo

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je po glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo delovali v DZ-ju, "ki je danes onemogočil delo dela poslank in poslancev opozicije in tako onemogočil delo opozicije". Kaj natančneje je imel v mislih, ni znano. Da je zaradi sklepa razočaran in žalosten, je povedal tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han. Po njegovem mnenju so štirim poslancem onemogočili, da delajo in sodelujejo pri delu DZ-ja. Izpostavil je zlasti glasovanje poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žiže.

Podporo sodelovanju poslancev poslanske skupine nepovezanih poslancev v delovnih telesih so na kolegiju izrekli poleg LMŠ-ja in SD-ja tudi v SAB-u in Levici. Vodja poslancev SAB-a Maša Kociper je še pred glasovanjem poudarila, da že iz osnovne politične higiene zahtevajo, da koalicija zagotovi opoziciji minimalni standard, in sicer normalno delo. Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ob pozivu, da štirim poslancem omogočijo sodelovanje v delovnih telesih, ocenil, da bi bil to minimum higiene in kolegialnosti.

Razmerja v delovnih telesih DZ-ja so porušena, opozarjajo v opoziciji. Foto: BoBo
Razmerja v delovnih telesih DZ-ja so porušena, opozarjajo v opoziciji. Foto: BoBo

Levica: To je nov korak razgradnje demokracije

"Odrekanje pravice nepovezanim poslancem do sodelovanja in glasovanja v delovnih telesih je še en korak v smeri razgradnje demokratičnih standardov in teptanja ustave, ki smo priča v zadnjem letu vladavine Janeza Janše. Od današnjega dne imamo tako prvorazredne in drugorazredne poslance," so v Levici ocenili v sporočilu za javnost. Dodali so, da tako stališče očitno podpirajo tudi poslanci DeSUS-a in obeh narodnih skupnosti: "Vse zato, da manjšinska koalicija za vsako ceno ohrani večino v delovnih telesih."

Sluga: Nepovezani poslanci morajo biti enakopravni

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je opozorila na parlamentarno prakso, po kateri so po njenih besedah nepovezani poslanci enakopravni vsem drugim poslancem.

O spremembah sestave delovnih teles DZ-ja so se vodje poslanskih skupin in predsednik DZ-ja Igor Zorčič v sredo od dopoldanskih ur pogovarjali tudi na neformalnem sestanku, kjer naj bi bilo po informacijah STA-ja zelo napeto. A dogovora niso dosegli.

Odhod štirih poslancev iz SMC-ja in DeSUS-a

V DZ-ju so se koalicijsko-opozicijska razmerja namreč v zadnjih mesecih spremenila. Decembra je koalicijo Janeza Janše zapustil DeSUS, čeprav poslanci te poslanske skupine podprejo večino vladnih predlogov. Pred nekaj tedni pa so poslanci Igor Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić zapustili SMC ter s tem koalicijo in skupaj s poslancem Jurijem Lepom, ki je zapustil DeSUS, oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Vladne stranke – SDS, SMC in NSi – imajo v parlamentu same 38 glasov, a lahko na večini glasovanj računajo tudi na podporo treh poslancev SNS-a, vladne predloge pa so do zdaj skoraj vedno podprli tudi štirje člani poslanske skupine DeSUS-a in poslanca narodnih manjšin.

Na to, koliko glasov podpore ima vlada v DZ-ju, bodo pokazala prihodnja glasovanja. Koaliciji sicer pred kratkim ni uspelo razrešiti predsednika DZ-ja Zorčiča. Predlog je na tajnem glasovanju podprlo 45 poslancev, za razrešitev pa je potrebnih 46 poslanskih glasov. Napovedali so, da bodo poskusili znova.