Foto: Gibanje za pravice Palestincev
Foto: Gibanje za pravice Palestincev

Predstavnice Gibanja za pravice Palestincev, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Mirovnega inštituta in organizacije Amnesty International Slovenije so na Trgu republike na vlado naslovile poziv več kot 20 nevladnih organizacij in sindikatov, naj omogoči sistemsko vzpostavitev varnih poti do zatočišča za Palestince v Gazi, ki imajo v Sloveniji sorodnike.

Pozvale so k uvedbi sistema dopolnilnih poti, ki bo omogočil Palestincem v Gazi, da se združijo z družinskimi člani v Sloveniji in pri nas najdejo varnost, dokler ne bo Gaza vnovič varna za življenje. Slovenska vlada je v preteklosti že dokazala, da je to mogoče storiti, so dodale.

Dolžnost Slovenije je, da proti Izraelu sprejme konkretne ukrepe, da ustavi izvajanje genocida, Palestincem in Palestinkam, ki jim grozi genocid, pa lahko ponudi zatočišče in varnost, je ob tem poudarila članica Gibanja za pravice Palestincev Barbara Vodopivec.

Poziv k pomoči Palestincem, ki imajo v Sloveniji sorodnike

Vmešavanje v novinarsko konferenco

Hkrati z novinarsko konferenco nevladnih organizacij v podporo Palestincem je bila na Trgu republike ob 11. uri sklicana novinarska konferenca ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, zato se je na pobudo predstavnic štirih organizacij njihova konferenca začela predčasno.

Kljub temu se je zgodil incident, ko so podporniki iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, med njimi tudi predsednik stranke Glas upokojencev Pavel Rupar, motili potek novinarske konference z vzklikanjem ter prihodi pred kamere in mikrofone.

Nagovore štirih predstavnic človekoljubnih organizacij so prekinjali z žaljivkami, glasnim petjem slovenske himne in vzkliki, kot je "Za Slovenijo". Eden od njih je eni od udeleženk iz rok iztrgal palestinsko zastavo. Zatem so izvedli še svojo novinarsko konferenco, na kateri so med drugim napovedali nov protestni shod upokojencev.

Slovensko priznanje Palestine za samostojno in neodvisno državo podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kaže javnomnenjska anketa, ki jo je v torek izvedla agencija Ninamedia, objavila pa jo je Dnevnik. Proti slovenskemu priznanju Palestine se je izreklo 20,2 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 22,4 odstotka odgovorilo z "ne vem".

Draga Potočnjak gladovno stavka v podporo Palestini