V zvezi srednjih šol so v preteklih dneh opozorili, da marsikje nimajo primernega prostora, kjer bi dijaki izvajali samotestiranje. Foto: Reuters
V zvezi srednjih šol so v preteklih dneh opozorili, da marsikje nimajo primernega prostora, kjer bi dijaki izvajali samotestiranje. Foto: Reuters

Ravnatelji sporočajo, da jih pojasnila, ki so jih prejeli na ministrstvu glede protokola samotestiranja v šolah, niso zadovoljila. Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je povedal, da je bila udeležba na spletnem sestanku z ministrstvom visoka, nejevolja prisotnih ravnateljev pa se je stopnjevala. "Sestanek je bil izredno slabo zastavljen. Kot novosti so nam predstavljali stvari, ki jih že dolgo izvajamo, potrebnih pojasnil pa nismo prejeli," je dejal.

"Ne vemo, kakšen bo odziv ministrstva. Želeli bi si, da bi nam končno prisluhnili. Danes so morda nekoliko nepričakovano dobili odziv več kot 600 prisotnih. Glas je bil kar enoten, da stvari ni mogoče vpeljevati na takšen način," je dejal Pečan, ki je napovedal, da bodo odslej v združenju redno pripravljali novinarske konference. "Sicer se zdi, da obstaja komunikacijski šum med tistim, kar so naše mnenje in naši predlogi, ter tistim, kar je sprejeto. Pogoste se zdi, da smo ravnatelji sotvorci določenih ukrepov, ampak preteklo je že precej časa, odkar nas več ne sprašujejo ali upoštevajo," je dejal Pečan.

V združenju so zaradi nezadovoljstva s pojasnili ministrstva in načinom sprejemanja ukrepov sestavili skupno izjavo. Sestanek je sicer minil ob odsotnosti šolske ministrice Simone Kustec, ki je na delovnem obisku v Parizu. "Ministrica je pač presodila, kaj je pomembnejše. Ravnatelji vemo, kaj je prioriteta, in ravnamo v tem okviru, to so slovenski otroci," so ob tem sporočili ravnatelji.

Odlok povzročil odpor nekaterih staršev, ravnatelji se bojijo protestov

V uvodu so v okrožnici ravnatelji poudarili, da razumejo, da se zdravstvena situacija poslabšuje, in zato podpirajo samotestiranje za vse učence, in sicer za otroke od 1. do 5. razreda ter otroke in mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju, za druge pa bi bilo to po navedbah ravnateljev pod določenimi pogoji mogoče izvesti tudi v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Sorodna novica Od 15. novembra bo samotestiranje v šolah obvezno

Poudarili so, da so trenutni sistem samotestiranja učenci s pomočjo staršev izvajali uspešno. "In namesto da bi nadgradili sistem, ki je že uspešno deloval, je sprejeti odlok povzročil vsesplošen slovenski odpor staršev. Če smo pred njim imeli po šolah nekaj posameznih staršev, ki so nasprotovali nošenju zaščitnih mask, se je na podlagi v odloku določenega samotestiranja v šolah močno povečalo zavračanje tudi tega ukrepa," so zapisali ravnatelji.

"Bojimo se, da se zna pred marsikatero šolo pojaviti organiziran protest staršev, morda še pred ponedeljkom," je ob tem dejal Pečan, številni starši so na šole že pošiljali pisne prepovedi obveznega testiranja ali nošenja mask za njihove otroke, ponekod so bili tudi manjši protesti. Ravnatelji so pod številnimi pritiski, deležni so groženj, verbalnih in fizičnih napadov. Pečan je ob tem poudaril, da so javne šole dolžne izvajati ukrepe, ki jih sprejme vlada. "Če se kdo ne strinja s tem, je pravi naslov za protestiranje drugje – na Gregorčičevi in Masarykovi (ulici, kjer stojita poslopji vlade oziroma ministrstva za šolstvo, op. a.) –, ne pa na posameznih šolah," je dejal Pečan.

Predsednik združenja ravnateljev je ob tem poudaril, da ni naloga ravnateljev, da priporočajo ali odsvetujejo maske. "Lahko asistiramo, da se stvari speljejo v smer, da bi vendarle zajezili in preprečili okužbo, ampak ugotoviti bo treba, kako je ravno v Sloveniji tako velikanski odpor, da smo v EU-ju med najmanj precepljenimi. Kdo je tisti, ki je zaslužen za to," se je vprašal.

Na številna vprašanja ravnatelji ne dobijo odgovorov

Ravnatelji sicer opozarjajo še na več nedoslednosti in nejasnosti znotraj vladnega odloka. Odlok v delu namreč navaja, da osebam, mlajšim od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati. V drugem delu odloka pa je navedeno, da se presejalno testiranje šteje kot izpolnjen pogoj PCT. Samotestiranje pa bo od prihodnjega ponedeljka glede na vladno odločitev obvezno za vse učence, tudi za mlajše od 12 let.

Ob tem v združenju ravnateljev opozarjajo še, da "je v vseh navodilih za samotestiranje določena minimalna starost ali celo profesionalna raba". V združenju pa so zaradi uporabe termina samotestiranje prepričani, da učitelj ne sme testirati otroka, ki se zaradi navodil proizvajalcev ne sme testirati sam. "Predlagamo, da ministrstvo za šolstvo izvajanje odloka ustrezno interpretira tudi glede samotestiranja otrok do 12. leta starosti, in sicer kot obvezujoče, v asistenci staršev/skrbnikov v domačem okolju otroka," so zapisali v okrožnici. V združenju ravnateljev prav tako ugotavljajo nedoslednosti med odlokom vlade in priporočili NIJZ-ja glede nošenja mask iz blaga.

Ravnatelji so na ministrstvo naslovili številna operativna in izvedbena vprašanja, na večino pa tudi na zadnjem sestanku niso dobili odgovorov. Prav tako ni pojasnjeno, kako ravnati v primeru odklanjanja samotestiranja. "Zaradi vsega navedenega ravnatelji odloka zaradi navedenega ne moremo v tako kratkem času v celoti uresničiti, prav tako se pojavi težava zaradi organizacije samotestiranja in primernega obveščanja staršev," sporočajo ravnatelji.

"Ne da bojkotiramo, ne da nočemo, do ponedeljka preprosto ne moremo začeti vseh priprav. Treba je pripraviti okolje, vse ustrezne podlage, od pravnih do organizacijskih, potem pa lahko govorimo o drugem delu," je poudaril ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek.

Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji mogoči meri sodelujejo z vsemi deležniki. Foto: BoBo
Ravnatelji sicer zagotavljajo, da jim je v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno okolje in v največji mogoči meri sodelujejo z vsemi deležniki. Foto: BoBo

Sankcije in ukrepanje za neupoštevanje niso jasno predvideni

"Ravnatelji imamo občutek, da so nas znova potisnili v prvo bojno linijo in verjetno ponovno, tako kot je bilo vse doslej, ne bomo imeli neke podpore," je že ob razglasitvi ukrepov dejal Pečan. Kot je povedal, jim na inšpektoratu dopovedujejo, naj se glede samotestiranja pogovarjajo in prepričujejo starše. "Nisem prepričan, ali je bil inšpektorat za šolstvo ustanovljen zato, da ravnateljem govori, naj prepričujejo starše, ki ne želijo upoštevati ukrepov, ki jih sprejme vlada," je na tiskovni konferenci dejal Pečan, ki opozarja, da sankcije in ukrepanje ob neupoštevanju ukrepov niso predvideni.

V zvezi srednjih šol pa so v preteklih dneh opozorili, da marsikje nimajo primernega prostora, kjer bi dijaki izvajali samotestiranje. Poleg tega šole različno začenjajo pouk. "Nimamo prostora, da bi izvajali samotestiranje, niti prostora, da bi takšne dijake osamili in jih nekam umaknili. Ali bodo na starše, ki jih bodo prišli iskat, čakali na hodnikih," se sprašuje predsednica zveze Fani Al Mansour. Ob tem je pripomnila, da so na te stvari pristojne opozarjali že prej in spomladi dosegli soglasje, da se samotestiranje izvaja doma in da le zdravi dijaki pridejo v šolo.

Ministrstvo: Predloge bomo preučili

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Foto: BoBo
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Foto: BoBo

Predlogi, ki so jih osnovnošolski ravnatelji podali glede samotestiranja učencev, so bili slišani, preučili jih bomo skupaj z zdravstveno stroko, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Državni sekretar ministrstva Damir Orehovec se je danes (sreda) skupaj sodelavci srečal s predstavniki ravnateljev osnovnih in srednjih šol, so sporočili z ministrstva. Opomnili so, da je bil namen srečanja pogovor o tem, kako od ponedeljka izvajati samotestiranje učencev in dijakov v šoli.

"Skupaj s predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo ravnateljem predstavili protokol samotestiranja in ravnanja ob primeru okužbe v šolah. Prisluhnili smo tudi ravnateljicam in ravnateljem ter njihovim pogledom in izzivom, s katerimi se soočajo, vezano na izvajanje ukrepov, ki jih prinaša zadnji vladni odlok," so pojasnili na ministrstvu.

Srečanje z ravnatelji srednjih šol je bilo po mnenju ministrstva zelo konstruktivno, ravnatelji pa večjih težav ne pričakujejo, navaja ministrstvo.

Orehovec je sicer v torek poudaril, da je obvezno samotestiranje učencev alternativa ukrepu izobraževanja na daljavo.

Ravnatelji še kar čakajo navodila ministrstva