V. d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija. Foto: DZ/Matija Sušnik
V. d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija. Foto: DZ/Matija Sušnik
Na Veliko planino se na poletni dnevni oddih odpravijo mnogi Slovenci. Foto: BoBo/Manca Rožman
Na Veliko planino se na poletni dnevni oddih odpravijo mnogi Slovenci. Foto: BoBo/Manca Rožman

To je sporno, menijo številni in opozarjajo tudi na nekatere njegove nedopustne posege v naravo na tej visokogorski planoti. V uredništvo smo prejeli anonimno opozorilo, da družbi, ki ju vodita Uroš Urbanija in njegov nekdanji sodelavec na portalu Nova 24 Rok Virag, na Veliki planini izvajata dejavnosti, ki niso v skladu z varovanjem tamkajšnje naravne in kulturne dediščine. Podobna obvestila zadnje čase prejema tudi Družba Velika planina.

Leon Keder, direktor Družbe Velika planina: "Ker mi nimamo pristojnosti preverjati, kaj dejansko je zakonito in kaj ne, smo se obrnili na inšpekcije za okolje, ki smo jim pač podali prijavo, da bodo ugotovili in pregledali, ali dejansko je vse v skladu z zakonom o varstvu kulturne in naravne dediščine."

Preveliki rezervoarji za savne in masažne kadi?

Nekateri posegi omenjenih družb naj bi bili brez ustreznih dovoljenj, gradili naj bi pretirano velike vodne rezervoarje, saj nekatere koče gostom ponujajo tudi savne in masažne kadi, ki naj ne bi spadali v pastirsko naselje, tudi greznice koč naj ne bi bile prilagojene takim količinam odpadne vode. Za pojasnila smo se obrnili na inšpekcijske službe. Na občinskem inšpektoratu so nas za večino vprašanj napotili na državne ustanove, z ministrstva za okolje so odgovorili, da so prijave prejeli, vendar inšpekcijski postopek še ni uveden, na Zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine pa niso preverjali, ali so posegi, za katere so bila izdana dovoljenja, usklajeni s tistim, za kar so bila dovoljenja dana.

Gradilo naj bi se prevelike vodne rezervoarje za savne in masažne kadi, katerim niso prilagojene niti greznice koč, ki takšnih količin odpadne vode ne zmorejo. Foto: Miro Štebe
Gradilo naj bi se prevelike vodne rezervoarje za savne in masažne kadi, katerim niso prilagojene niti greznice koč, ki takšnih količin odpadne vode ne zmorejo. Foto: Miro Štebe

Urbanija: Soglasje za posege je bilo

Urbanija, ki pred kamero ni želel, pa nam je zatrdil, da je za vse svoje posege dobil soglasje pašne skupnosti. Tam gradbenih dovoljenj ne morejo dajati, so pa potrdili, da so Urbaniji res dali soglasje za nekaj posegov, predvsem glede dostopnih poti, vendar bi moral investitor potem zunanji videz vrniti v prvotno stanje.

"Tudi mi kot Družba Velika planina seveda gradimo. Potrebujemo določena dovoljenja okoljevarstvenikov in kulturnovarstvenikov, ki so zelo zahtevna," je še povedal Keder.

"Kar se pa tiče sobodajalcev, najemodajalcev koč na Veliki planini, so dobrodošli gor in tudi plačajo turistično takso ... Kar se pa konkretno gospoda Urbanije in njegovih koč tiče, pa je eden večjih najemodajalcev na planini," je pojasnil župan občine Kamnik Matej Slapar.

Z vprašanjem nezdružljivosti visoke državne funkcije in lastništva podjetja pa naj bi se zdaj ukvarjala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Odgovor Komisije za preprečevanje korupcije

MMC RTV Slovenija je 24. 8. 2020 na svoji spletni strani objavil prispevek z naslovom "Nezdružljivost funkcionarske in podjetniške funkcije v. d. direktorja Ukoma Urbanije?". V prispevku avtor neustrezno omenja delo Komisije za preprečevanje korupcije (v nadaljevanju: komisija), zato zaradi zagotavljanja objektivne in vsestranske obveščenosti javnosti v skladu z 42. členom Zakona o medijih prosimo za objavo odgovora:

Ne drži navedba avtorja ob koncu prispevka, da naj bi se se "/z/ vprašanjem nezdružljivosti visoke državne funkcije in lastništvom podjetja zdaj ukvarjala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK)." Netočen je tudi podnaslov "S primerom naj bi se že začel ukvarjati KPK". Komisija se s tem primerom ne ukvarja, saj je pri institutu nezdružljivosti funkcij pristojna za funkcionarje, ne pa tudi za uradnike na položaju, kot je v prispevku omenjeni v. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje, za katere je pristojno Ministrstvo za javno upravo. Komisija tako te izjave avtorju prispevka ni posredovala, niti ni prejela novinarskega vprašanja v zvezi s primerom, o katerem je poročal.

Nezdružljivost funkcije v. d. direktorja Ukoma?