Predsednik republike Borut Pahor je, kot je napovedal že novembra, za dan rednih parlamentarnih volitev izbral prvi mogoči datum, 24. april. Odlok je podpisal danes, ob tej priložnosti pa se je z njim pogovarjala voditeljica Odmevov Tanja Starič.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gospod predsednik, razpisali ste volitve. Številni jih označujejo kot prelomne, nekateri jih primerjajo celo s plebiscitom. Kako jih vidite vi?

Vsake volitve so pomembne. Te, se mi zdi, so pa še zlasti prelomne zaradi velikih sprememb doma, v Evropi in v svetu, tukaj se lomijo neke paradigme in zdi se mi, da ljudje upravičeno pričakujemo od tistih, ki se bodo potegovali za naše zaupanje, da bodo precej vsebinsko bogati v tem smislu, da nam bodo jasno predložili načrte za to prihodnost. Ne gre tukaj samo za to, da se vsi strinjamo, da je treba urejati podnebno politiko, digitalno in pametno politiko, ampak je treba tudi povedati, kako. Gre za nadgradnjo zdravstvenega sistema, za okrevanje gospodarstva in socialno povezanost po pandemiji, zdi se mi, da ljudje upravičeno pričakujemo, da bomo dobili jasne odgovore, morda različne seveda, na ta pomembna vprašanja in se bomo zato tudi na osnovi tega odločali. To se mi zdi zelo pomembno, da se ne bomo odločali samo, koga podpiramo, zato ker bi želel z nekom sodelovati ali mu nasprotuje, ampak da ga bomo podprli tudi zato, ker vemo, kakšno, približno, prihodnost načrtuje.

Večkrat ste že opozorili, da pričakujete vsebinsko kampanjo, ne samo kampanjo, kdo s kom ne bo oziroma kdo s kom bo. Ali to leti ... je to kritika opozicije?

Ne, gre za raven politične kulture. Najprej, upam, da bo ton razprave spoštljiv. Mislim, da je mogoče povedati vse razlike med nami na način, ki upošteva dostojanstvo nasprotnika in navsezadnje ljudi, ki vse to spremljajo. Drugič, želim si, da ne bi poudarili samo razlik, mislim, da bo tisti, ki bo sposoben pokazati tudi na neke kompromise s svojimi lastnimi stališči, pri ljudeh vzbudil neko upanje, da je mogoče po volitvah, ki bodo polne razhajanj, vendarle znova povezati našo politično skupnost v neko uspešno celoto.

Sorodna novica Pahor podpisal odlok o razpisu volitev in razložil, komu bo podelil mandat za sestavo vlade

Znova se pojavljajo novi akterji, to spremljamo že deset let, novi politični akterji, stranka Vesna, Gibanje Svoboda, Povežimo Slovenijo. Kaj to kaže po vašem mnenju? Ali to pomeni, da ljudje preprosto ne dobijo dovolj v sedanji politični ponudbi?

Najprej, to je sestavni del teh prelomnih sprememb, ki smo jim danes priča, gotovo je to tudi izraz nezadovoljstva z obstoječimi strankami. Mislim, da je prav, da imajo ljudje možnost videti čim večjo izbiro. Zdi pa se mi zelo pomembno, da znajo zlasti protagonisti za zmago na volitvah narediti vse za to, da zmagajo na isti način, kot menijo po tem, da bodo vladali. Ni mogoče v volilni kampanji pokazati samo na razlike, potem pa po volitvah klicati k sodelovanju in politični enotnosti. Zrele stranke, tudi če so nove, bodo to znale upoštevati. Tisti bodo verjetno zmagovalci tega časa, zlasti če bodo te glavne skrbi ljudi, ki jih imajo, naslovili na način, da bodo rekli, to niso samo vaši problemi, ampak mi vidimo v njih priložnost za rešitev.

Povedali ste, da boste podelili mandat tistemu kandidatu oziroma kandidatki, ki bo imel večino, zagotovljeno večino v parlamentu, se pravi 46 podpisov. Vemo, da ste po prejšnjih volitvah dali mandat zmagovalcu volitev. Zakaj ta sprememba?

Prav zaradi izkušenj, ki sem jih imel leta 2018 in potem leta 2020 po odstopu tedanjega premierja Šarca. Leta 2018 sem ponudil takoj mandat relativnemu zmagovalcu volitev, ki pa mu ni uspelo zbrati potrebne podpore za izvolitev v državnem zboru, zato se je odlagalo z rešitvijo, vse dokler niso sami poslanci zbrali dovolj velikega števila podpisov, da so vložili kandidaturo in nazadnje izvolili premierja Šarca. Ko je premier Šarec odstopil, pa se je predsednik Janša prvič v naši zgodovini proporcionalnih volitev odločil, da mi predloži seznam 46 oziroma več podpisov in me prepriča, da mu podelim mandat, ker obstoji zelo velika verjetnost, da bo tudi izvoljen. Iz te izkušnje se mi je zdelo vredno povleči nauk, reči zdaj vodjem poslanskih skupin, napovedati to že zdaj, reči vodjem poslanskih skupin, ko bom v skladu s 111. členom ustave opravil razgovore, da mi predložijo, če lahko, 46 in več podpisov in bom tistemu kandidatu ali kandidatki za sestavo vlade tudi poveril mandat, če pa se to ne bo izkazalo, pa bom seveda ta mandat poveril relativnemu zmagovalcu volitev.

Ampak to spodbuja pravzaprav sklepanje koalicij že pred volitvami.

Sam mislim, da to ni slabo s tega vidika, da bodo stranke, tiste, ki želijo uspeti, poleg tega, da bodo poudarile svoje specifike, morale, kot sem vam prej dejal, vendarle reči tudi, kje in koliko lahko ob vseh razlikah sklenejo tudi pametne kompromise v skupno dobro za vodenje države po volitvah. Če bo to pripomoglo k temu, bom zelo vesel.

Nekaj strahov je, še vedno smo v epidemiji, čeprav ta ni uradno razglašena, kako bodo potekale te volitve, če bo seveda virus še krožil in bodo ljudje bolni, okuženi; vi ste imeli že sestanek z Državno volilno komisijo, imate zagotovila, da bodo volitve korektne?

Nimam dvoma, da Državna volilna komisija ni sposobna opraviti volitev tako, ne glede na vse razmere, ki so zdaj ali utegnejo biti, da ne bi vsi lahko glasovali, da bi bile volitve izvedene korektno, v skladu z zakonom in ustavo, da nad njimi, nad izidom ne bi visela nobena senca dvoma ne glede na zdravstvene razmere, ki jim bomo 24. aprila priča.

Politične razmere, tudi družbene razmere so pregrete, vi pozivate k dialogu, pozivate navsezadnje tudi k odprtim vratom ene in druge oziroma vseh strank, ki sodelujejo v tej kampanji. Kakšno kampanjo pričakujete?

Gotovo bodo zaradi velikega števila tekmecev, ne prvič, poudarjene razlike, kot sem dejal, vendar pa imam neki dober občutek, da bodo tisti, ki želijo voditi državo, že vnaprej vedeli, da bo to zelo težko po teh volitvah, vendar pa so v teh problemih tudi rešitve, in če bodo znali nagovoriti slovenskega človeka z nekim upanjem in optimizmom, mislim, da bo to prispevalo tudi k višanju tona razprave. Torej, razhajanja bodo, toda potencialni zmagovalci se bodo prisiljeni potruditi vzpostaviti ozračje, ki jim bo po volitvah omogočalo, da bodo kolikor toliko v nekem znosnem vzdušju, kjer ne bo sovraštva, kjer ne bo surovega govora, lahko v nekem spoštljivem dialogu vodili državo.

Povedali ste, da se ne boste vmešavali v kampanjo. Kaj to pomeni? Ne boste, predvidevamo, podprli nobene konkretne stranke, ampak nekaj verjetno boste sporočili volivcem pred volitvami?

O izbiri te ali one stranke gotovo ne. Tudi o ravnanju te ali one stranke v času volilne kampanje ne. Videli ste, da sem poskušal v teh slabih desetih letih biti nestrankarski predsednik, nepristranski predsednik, tako bom ravnal tudi v času te kampanje kot v prejšnjih dveh, izogibal se bom sleherni izjavi ali ravnanju, ki bi ga bilo mogoče razumeti kot strankarsko pristransko.

Kakšno je vaše sporočilo volivcem?

Pojdimo na volitve, poslušajmo tiste, ki nas nagovarjajo, da jim zaupamo, premislimo o tem, s čim nas prepričujejo, in glasujmo po svoji vesti, tako, kot mislimo, da je prav.

Pogovor s predsednikom Pahorjem o volitvah