Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vsem, ki so zaradi implementacije sprememb imeli težave, se ob tem opravičujejo.

Vlada je v odloku, ki je začel veljati 5. septembra, veljavnost statusa prebolevnikov podaljšala s 180 na 240 dni. V odloku, ki je začel veljati 15. septembra, pa je njihov status znova skrajšala na 180 dni. Tistim, ki so se v vmesnem času cepili zgolj z enim odmerkom cepiva, covidno potrdilo zato ni več veljalo.

Na zmedo se je v torek odzvala tudi vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović, ki je dejala, da se ji "vse skupaj zdi nesmiselno". Po njenih besedah je oseba, ki se je enkrat cepila v roku osmih mesecev od okužbe s koronavirusom, "v resnici zaščitena".

Sorodna novica Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi, temveč s PCR-testi

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pojasnil, je vlada odlok, ki je povzročil zaplet, uskladila z uredbo Evropskega parlamenta. Če vlada te spremembe ne bi uveljavila, bi Slovenci v tujini po njegovih besedah lahko imeli težave z neveljavnimi potrdili, "saj večina evropskih držav enega odmerka pri prebolevnikih ne priznava".

Z ministrstva za zdravje so danes popoldne sporočili, da so veljavnost potrdil na NIJZ-ju tehnično uredili in so njihove QR-kode že veljavne.

Ob tem so poudarili, da daljše obdobje prebolelosti, torej 240 dni, velja samo v Sloveniji, ne pa tudi v tujini. Vse, ki so covid-19 preboleli, so še pozvali, naj se cepijo v roku 180 dni.