Notranji minister Aleš Hojs se je v Beogradu sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vulinom. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve/Twitter
Notranji minister Aleš Hojs se je v Beogradu sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vulinom. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve/Twitter

Ministra obeh držav sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, večino pogovora pa namenila razmeram na področju migracij na Zahodnem Balkanu, varnosti in policijskemu sodelovanju.

Hojs je srbskemu kolegu Aleksandru Vulinu dejal, da se Slovenija močno zaveda problematike povečanega migracijskega toka in da se dejavno vključuje v iskanje rešitev. Strinjala sta se, da so ključni izzivi v regiji predvsem nezmožnost vračanja v države izvora oziroma tranzita, zlorabe azilnih sistemov, omejene kapacitete za registracijo in sprejem migrantov ter tihotapljenje migrantov in povečano delovanje organiziranih kriminalnih združb.

"Zato je nujno sodelovanje med državami v regiji, kar se je še posebej pokazalo med migracijsko krizo in dogajanjem na balkanski migracijski poti," je dejal Hojs in se ob tem zahvalil srbski policiji za prizadevanja ter delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na balkanski migracijski poti.

Hojs je izrazil tudi zadovoljstvo ob uveljavitvi statusnega sporazuma med agencijo Frontex in Srbijo, pa tudi pričakovanje, da bi podobne sporazume čim prej sklenile še nekatere druge države v regiji, predvsem Severna Makedonija in BiH.

Govorila sta tudi o varnosti in policijskem sodelovanju. Hojs je ocenil, da je za uspešno spoprijemanje z varnostnimi izzivi izrednega pomena tesno sodelovanje in izmenjava informacij, saj organiziran kriminal deluje vse bolj čezmejno.

Hojs je srbskemu kolegu predstavil tudi načrte Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja v drugi polovici leta. "Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet Slovenije tudi na področju notranjih zadev. Posebno pozornost bomo s področja notranjih zadev namenili boju proti nezakonitim migracijam in okrepljenemu policijskemu sodelovanju, s tem želimo doseči večjo varnost v regiji, ta neposredno vpliva tudi na varnost v EU-ju," je dejal.

Teme bodo podrobneje oblikovane že za ministrsko srečanje v okviru procesa Brdo–Brioni, ki ga bo Slovenija organizirala 9. in 10. junija v Portorožu, kamor je povabljen tudi minister Vulin. Razprave se bodo na različnih ravneh nadaljevale ves čas predsedovanja, sklenile pa s tradicionalnim decembrskim Forumom EU–Zahodni Balkan na področju pravosodja in notranjih zadev, so še sporočili.

Ob robu srečanja ministrov sta se sešla tudi državna sekretarja na notranjih ministrstvih držav, Franc Kangler in Bojan Jocić, ter generalna direktorja policij, Anton Olaj in Vladimir Rebić. Zadnja dva sta se pogovarjala o tesnejšem sodelovanju policij pri preprečevanju nezakonitih migracij, preprečevanju spolnih zlorab otrok in boju proti organiziranemu kriminalu.