Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Notranji ministri držav Salzburškega foruma so v prvem delu konferenčnega dela med drugim razpravljali o delovanju schengenskega območja. Pri tem je Boštjan Poklukar na novinarski konferenci dejal, da je za vrnitev k polno delujočemu schengnu potreben učinkovit pravni okvir s čim manj izjemami. Rešitve pa se morajo izraziti tudi v zakonodaji, kar med drugim vključuje pakt o migracijah, lahko pa tudi spremembe zakonika o schengenskem območju.

Sorodna novica Avstrija ob določenih pogojih podpira t. i. zračni schengen za Bolgarijo in Romunijo

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je poudaril, da bi morali za delujoč schengen bolje nadzorovati zunanjo mejo EU-ja ter da bi morala predvsem Evropska komisija v to vložiti več sredstev.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je medtem opozoril, da ima Hrvaška najdaljšo zunanjo mejo med državami članicami, in zagotovil, da hrvaška policija po najboljših močeh izvaja nadzor. Poudaril je tudi vlaganja v tehnično opremo za nadzor.

Ministri Slovenije, Avstrije in Hrvaške so se na novinarski konferenci strinjali tudi glede pomena sodelovanja med državami in z državami Zahodnega Balkana. Ob tem so se zavzeli, da bodo to sodelovanje še okrepili, saj je to eden učinkovitejših načinov boja proti tihotapcem in nezakonitim migracijam.

Notranji ministri o nezakonitih migracijah