Svet RTV je v četrtek potrdil močno okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024. Denar za kolikor toliko normalno delovanje je predviden zgolj za pol leta, nato pa delovanje odvisno predvsem od tega, ali bo ustanovitelj zagotovil stabilno financiranje. Foto: MMC RTV SLO
Svet RTV je v četrtek potrdil močno okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024. Denar za kolikor toliko normalno delovanje je predviden zgolj za pol leta, nato pa delovanje odvisno predvsem od tega, ali bo ustanovitelj zagotovil stabilno financiranje. Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Spoštovana ustanoviteljica, kaj želiš od javne RTV Slovenija in kako bomo skupaj to zagotovili?

"Trinajst svetnic in svetnikov je kljub številnim kritikam, tudi znotraj javnega zavoda, podprlo finančni načrt za leto 2024, ki ni usklajen s programsko-produkcijskim načrtom in obratno, in oba v drugi polovici leta predvidevata izrazito krčenje programov in ponudbe," opozarjajo v Sindikatu novinarjev Slovenije in v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Kot ocenjujejo, je "nadaljevanje paradigme, ki sta jo v novem programsko-produkcijskem načrtu in finančnem načrtu za leto 2024 ustoličila tudi nova uprava javnega zavoda in svet RTV Slovenija, razvojno, programsko in kadrovsko škodljivo".

Programsko ponudbo namreč vodstvo po opozorilih sindikata obravnava kot funkcijo poslovnega rezultata, ne pa kot funkcijo izvajanja javne službe, kar je, kot opozarjajo, zamišljeno tudi v zakonu in v statutu. "Cilj delovanja javnega zavoda ni dobiček, ampak izvajanje uzakonjenih nalog," so poudarili.

"Svet RTV Slovenija je sprejel programsko-produkcijski in finančni načrt v slepi veri, da ne sme pripraviti finančnega načrta, v katerem bi odhodki presegali prihodke, ker so mu tako zagotovili v finančnem odboru, v katerem sta tudi predstavnika ministrstev za kulturo in za finance. Pri tem je treba vedeti, da finančni odbor podaja le predhodno mnenje na finančni načrt, tako da se je svet RTV Slovenija zavestno odločil ignorirati izgubo s sklicem na organ, ki o njem sploh ne odloča," so zapisali.

Sorodna novica Potrjen okrnjeni RTV-jev programski načrt. Forbici: Gre za preživetveni program.

Poziv k zagotovitvi ustreznega financiranja

V novinarskih sindikatih zato zahtevajo, da uprava RTV "opusti razvojno in programsko škodljivo politiko", od države pa pričakujejo, da bo opredelila primerno financiranje zakonsko določenih obveznosti javne službe za leto 2024 in da ustrezno ukrepa za finančno sanacijo programov in razvoja javne službe RTV Slovenija, "vsaj dokler z novim zakonom ne bo urejeno financiranje javne službe, ki ne bo odvisno zgolj od dobre volje vsakokratne vlade".

Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija ob tem vlado v okviru v četrtek parafiranega dogovora s sindikati javnega sektorja glede uskladitve plač z inflacijo v prihodnjem letu pozivata, da izpolni svoje obveznosti do javnega zavoda in mu zagotovi sredstva iz naslova dviga plač, tudi skladno s sklenjenim stavkovnim sporazumom iz leta 2018. "Upravo RTV Slovenija pozivamo, da v pogajanja za povečanje sredstev nemudoma vključi tudi sindikalne zastopnike," so še zapisali v javnem pismu.

"Tudi na RTV-ju bi morali izobesiti napis, da je stanje resno"

Prav tako se je oglasilo Društvo novinarjev Slovenije. Kot so zapisali, se pridružujejo opozorilom nekaterih uredništev in odgovornih urednikov v skrbi za program in dopisniško mrežo javne radiotelevizije. Od ustanovitelja pričakujejo, da nemudoma zagotovi stabilno in ustrezno sistemsko financiranje. Uprava zavoda pa naj poskrbi, da bo finančni načrt zagotavljal kakovosten program in razvoj, so navedli.

Tudi na fasadi RTV-ja bi morali po njihovi oceni razobesiti napis, da je stanje resno, kot je od leta 2021 do danes visel na oknih Slovenske tiskovne agencije (STA). Odstranili so ga šele po današnjem podpisu pogodbe z uradom vlade za komuniciranje o opravljanju javne službe STA v letu 2024, ki predvideva dvig sredstev za ta namen.

Stanje pa ni resno samo na RTV-ju, ampak tudi v številnih drugih medijih, čeprav novinarji tega ne izražajo z napisi in javnimi protesti, ugotavljajo v društvu. Številni novinarji se po njihovih besedah vsak dan znova borijo za to, da lahko na prvo mesto postavijo osnovno nalogo novinarstva, ki je obveščanje javnosti o dogodkih v javnem interesu.