Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU-ju edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec.

Sorodna novica Bo vladi uspelo s spremembami dohodnine, ki odpravljajo razbremenitve, sprejete pod prejšnjo vlado?

Po njegovih besedah vlada s predlaganimi spremembami, s katerimi odpravlja določene davčne razbremenitve, ki jih je letos potrdila prejšnja parlamentarna večina, uvaja nekatere nove olajšave za mlade in tiste z nižjimi dohodki ter posega v sistem samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov, kaznuje najbolj produktiven sloj.

Slovenska podjetja po Vrtovčevih besedah potrebujejo stabilno poslovno okolje, na katero se lahko zanesejo. To toliko bolj, tako poslanec, velja zdaj, ko Slovenijo in Evropo čaka izredno težko obdobje. "Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine. In to na slabše," je prepričan Vrtovec.

Dvig posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane

V NSi-ju so vlado, ki je svoje predloge davčnih sprememb na čelu s tistimi pri dohodnini potrdila 26. septembra, prehiteli in v parlamentarni postopek vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini. Njegov cilj je povečati razpoložljivi dohodek družin z zvišanjem zneskov posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane.

Sorodna novica Vlada potrdila predloge davčnih sprememb

Predlagani novi zneski se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, povečujejo za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za 2022 in 2023 iz napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj. Za prvega vzdrževanega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, pa na 10.450 evrov.

"Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka," je pripomnil Vrtovec. Usklajevanje olajšav je po njegovem mnenju nujno potrebno, če želijo družine preživeti zimo brez večjih težav.

V NSi-ju so sicer v zadnjih dneh vztrajali, da ne gre za nagajanje vladajoči koaliciji pri sprejemanju davčnih sprememb. V četrtek bo DZ na izredni seji opravil prvo obravnavo predloga in predvidoma bo koalicija izglasovala, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Sledila bo obravnava vladnih davčnih predlogov, najpomembnejše med njimi bo DZ obravnaval po nujnem postopku. Tudi v tem primeru ima opozicija sicer možnost, da oteži pot do uveljavitve davčnih sprememb s 1. januarjem 2023, na primer s predlogom za posvetovalni referendum.