Aleksandra Pivec, ministrica in nekdanja vodja DeSUS-a. Pivčeva je v odzivu zapisala, da je zahteva po umiku z mesta ministrice in podpredsednice vlade popolnoma brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec, ministrica in nekdanja vodja DeSUS-a. Pivčeva je v odzivu zapisala, da je zahteva po umiku z mesta ministrice in podpredsednice vlade popolnoma brez argumenta proti njenemu strokovnemu delu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je namreč pojasnil začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar, se bodo na torkovem sestanku "dogovorili, kako in kaj".

Gantar je ob odhodu s tokratnega rednega posveta vodij koalicijskih strank pojasnil, da se bodo sestanka udeležili vodje poslanskih skupin in predsedniki koalicijskih strank. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo premier sledil pozivu, pa je odgovoril, da je odločitev koalicijske stranke smiselno spoštovati. Gantar verjame, da jo bo premier spoštoval.

Gantar je vodenje DeSUS-a prevzel začasno. Foto: BoBo
Gantar je vodenje DeSUS-a prevzel začasno. Foto: BoBo

"Treba pa je to izpeljati. Razumem, da je tudi korektno, da opravi razgovor z ministrico, ki je delala v tej vladi," je dejal in pojasnil, da je ministrica danes odsotna. Na vprašanje, ali bi lahko bil torek zadnji dan v službi Pivčeve s polnimi pooblastili, pa je odvrnil, da ne ve, kakšen bo v torek dogovor in "kaj se bo navsezadnje sama odločila: ali odstopiti ali čakati na razrešitev".

Odzval se je tudi na ostre besede Aleksandre Pivec, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Kot je dejal, je bil postopek v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki in so bila sprejeta demokratično.

Da je prišlo do padca javnomnenjske podpore stranki DeSUS, je po njegovih besedah logično – glede na to, kaj se zadnje čase medijsko in javno dogaja. "Ljudje so naveličanji javnega pranja perila in nesporazumov, to je jasno vsem," je dejal. To je po njegovih besedah zagotovo sprožila Pivčeva, v dogajanje pa so vpleteni vsi in "verjetno v tem delu na neki način soodgovorni".

Kot je še dejal, si ne dela nobenih utvar, morali bodo začeti pametno delati, razčiščevati svoje težave znotraj stranke in biti tvorni partner pri delu, ki ga opravljajo. Sicer pa je ponovil, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval, in opozoril, da ima veliko dela v zahtevnem resorju, ki ga vodi.

Po njegovih besedah tokrat o morebitni rekonstrukciji vlade niso govorili. Za vodjo urada za demografijo pa bodo v okviru DeSUS-a najprej sprožili postopek in poskusili najti čim boljšega kandidata, je še povedal.

Kaj se bodo dogovorili v torek? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Kaj se bodo dogovorili v torek? Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Tonin: To je stvar predsednika vlade in partnerjev

Obrambni minister in predsednik stranke NSi Matej Tonin je v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob 30. obletnici razglasitve treh ustavnih amandmajev dejal, da dogajanje v DeSUS-u za zdaj pomembnega vpliva na delo v koaliciji ni imelo.

Potrdil je, da se že dolgo govori tudi o rekonstrukciji v vladi, vendar pa je to po njegovih besedah stvar predsednika vlade in koalicijskih partnerjev. "O teh stvareh se je treba dogovoriti, imeti morajo neki smisel," je poudaril in dodal, da imajo v NSi-ju kader za vse resorje.

Prizadevanja štirih opozicijskih strank za vzpostavitev levosredinske večine v DZ-ju in izglasovanje konstruktivne nezaupnice pa je Tonin pospremil z besedami njegove predhodnice na čelu NSi-ja Ljudmile Novak iz časa, ko je vlado skušal sestaviti Zoran Janković. "Znati je treba šteti," je pripomnil.

Predsednik vlade, ki se je prav tako udeležil slovesnosti, aktualnega političnega dogajanja ni komentiral.

Poslanska skupina se je odrekla predsednici

Dogajanje v DeSUS-u je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je nekdanja predsednica stranke Aleksandra Pivec znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Zaradi suma kršitve zakona o integriteti je Komisija za preprečevanje korupcije zoper Pivčevo uvedla postopek.
Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop. Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja vendarle odstopila, njen položaj je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Kaj bo s kmetijsko ministrico?