Po zakonu morajo biti od avgusta lani otroci, manjši od 140 centimetrov ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu. Foto: AMZS
Po zakonu morajo biti od avgusta lani otroci, manjši od 140 centimetrov ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu. Foto: AMZS

Druga nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki jo v sodelovanju s policijo vodi Agencija za varnost prometa, poteka od ponedeljka do nedelje. Akcija je namenjena opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti.

Delež neuporabe varnostnega pasu je namreč največji v zadnjih petih letih. Po poročanju Televizije Slovenija statistični podatki kažejo, da se je uporaba varnostnega pasu zmanjšala za 3 odstotke. Kot ugotavljajo policisti, je med nepripetimi tudi veliko otrok. Ti so v prometnih nesrečah kot sopotniki udeleženi v kar 65 odstotkih. "V veliko primerih opažamo, da imajo predvsem matere, ki sedijo na zadnjih sedežih ali pa tudi celo na sprednjih sedežih, v naročju otroka. Vemo, da že pri trku z majhno hitrostjo lahko pri otroku, četudi ima 7, 10 ali 15 kilogramov, pride do poškodb, ko ga lahko vrže v sedež ali pa celo v vetrobransko steklo," je v izjavi za Televizijo Slovenija opozoril vodja izmene Policijske postaje Maribor Borut Drevenšek.

Zgovorna je tudi statistika (ne)uporabe varnostnega pasu v prometnih nesrečah s smrtnim izidom. Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Jure Čepin, je na slovenskih cestah letos doslej umrlo 16 voznikov osebnih avtomobilov, od tega jih varnostnega pasu ni uporabljalo sedem, kar je največ v zadnjih petih letih. Nizka stopnja pripetosti je bila tudi med umrlimi potniki in pri hudo poškodovanih voznikih, kjer jih več kot petina ni bila pripeta.

Uporabljate varnostni pas?

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt za polovico

Agencija za varnost v prometu bo v okviru različnih dogodkov poleti voznikom razdeljevala ozaveščevalno gradivo, s katerim bo pozivala k pripetosti. Vsaka policijska uprava bo v času preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, akcijo bodo sicer policisti izvajali tudi ob rednem delu. Policisti bodo ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Sorodna novica Številni v avtu še vedno ne uporabljajo varnostnega pasu. V 6 mesecih že več kot 22.000 kršitev.

Kot poudarjajo na agenciji, je uporaba varnostnega pasu predpisan in nujni sestavni del varne vožnje, ki dokazano rešuje življenja, saj bi se samo z močjo rok in nog v sedežu zadržali le pri trku s hitrostjo do 7 km/h. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Po zakonu morajo biti od avgusta lani otroci, manjši od 140 centimetrov ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu, poudarjajo na agenciji.