Evropski teden mobilnosti Evropejce vsako leto poziva k spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Foto: BoBo
Evropski teden mobilnosti Evropejce vsako leto poziva k spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Foto: BoBo

Letošnji jubilejni 20. Evropski teden mobilnosti izpostavlja vpliv epidemije covida-19 na javno življenje in promet v mestih ter pozitiven vpliv trajnostne mobilnosti na naše zdravje, so zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Aktivna mobilnost je v času epidemije po njihovih navedbah pripomogla h krepitvi duševnega in telesnega zdravja. "S tega vidika je bila ta izkušnja tudi priložnost za premislek o tem, v kakšnih mestih si želimo živeti," so zapisali.

Številna evropska in slovenska mesta so zaprtja in omejitve zaradi obvladovanja epidemije izkoristila za zmanjšanje prometa v mestih. V tem času so, kot so poudarili na ministrstvu, izvedla trajne ali začasne ukrepe s področja trajnostne mobilnosti, s katerimi so izboljšala kakovost zraka v mestih, zmanjšala gnečo in hrup, izboljšala so infrastrukturo za pešce in kolesarje ter uvedla varnostne ukrepe proti covidu-19 v javnem prevozu.

Aktivnosti občin, ki uvajajo trajne spremembe, je pred letošnjim tednom mobilnosti pozdravil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. "Kakovostne preureditve prometnih površin, ki dajejo prednost ranljivim udeležencem v prometu, kot so pešci in kolesarji, so tiste, ki zares štejejo. To so ukrepi, ki nam omogočajo, da se udobno in varno premikamo na trajnosten način," je sporočil.

Sedem občin pri projektu sodeluje že 20 let

Kljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam zaradi epidemije covida-19 se je pozivu tedna mobilnosti odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji. Do 22. septembra so z različnimi aktivnostmi spodbujale občane in obiskovalce k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti.

Marsikateri kraji bodo dele svojih središč zaprli za motorni promet in javni prostor namenili najrazličnejšim dejavnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile se jim bodo delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti.

Osrednji dogodek ob 20-letnici Evropskega tedna mobilnosti bo na Ljubljanskem gradu, kjer bodo podelili priznanja vsem sedmim občinam, ki letos sodelujejo že dvajsetič. To so mestne občine Celje, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Občina Gornja Radgona.