Ministrica Simona Kustec je letos sicer eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ-ju ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njenega SMC-ja, koalicijskih SDS-a in NSi-ja, poslanca manjšin ter eden iz DeSUS-a. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a. Foto: BoBo
Ministrica Simona Kustec je letos sicer eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ-ju ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njenega SMC-ja, koalicijskih SDS-a in NSi-ja, poslanca manjšin ter eden iz DeSUS-a. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a. Foto: BoBo
Ministrica zaradi okužbe s covidom-19 v samoizolaciji

Ministrica za izobraževanje je v ponedeljek prek Twitterja sporočila, da je okužena z novim koronavirusom. "Covid-19 ne izbira. Od sobote dalje sem v samoizolaciji, danes potrjen pozitivni izvid. Vse aktivnosti za varen začetek šole tečejo nemoteno dalje," je zapisala. Znaki okužbe so pri ministrici blagi in obvladljivi, kar pripisuje dejstvu, da je bila dvakrat cepljena, in sicer marca in maja s cepivom AstraZenece, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje. Delo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport poteka nemoteno, ministrica dela na daljavo, 10 dni bo v samoizolaciji, na ministrstvu pa jo nadomeščata državna sekretarja.

"Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je v izjavi po sestanku prvakov strank SD, Levica, LMŠ in SAB dejala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Interpelacijo bi opozicijske stranke lahko vložile v tednu dni.

Na ministrstvu za izobraževanje so v odzivu na napovedano interpelacijo ministrice Simone Kustec navedli, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena. So pa poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno. Tako bo prvo srečanje z vsemi ravnateljicami in ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev z informacijami o novem šolskem letu v sredo, ko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pripravlja z njimi videokonferenčno srečanje, na katerem bodo prisotni tudi predstavniki Zavoda RS za šolstvo, ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugi deležniki.

Prihodnji teden pa bo potekalo tradicionalno strokovno srečanje ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov pred začetkom šolskega leta. "Šole bomo, kot vsako leto doslej, pred začetkom šolskega leta seznanili z vsemi informacijami o njem tudi z okrožnicami. Bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost bo pogoj PCT, ki bo nujen za varno vstopanje v šolski prostor," so še navedli na ministrstvu.

Na napoved interpelacije se je na Twitterju odzval premier Janez Janša, ki je zapisal, da je to žal vse, kar zmorejo v stranki SD. "Rušijo ukrepe vlade zoper covid-19, za posledice pa potem okrivijo tiste, ki si že 17 mesecev prizadevajo za čim bolj normalno življenje. Ministrica Simona Kustec je za varno šolo naredila veliko, Tanja Fajon pa le pobalinsko nagaja."

Opozicija kljub prerivanju: "Vzdušje med nami je dobro"

To sicer ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo proti njemu naj bi po navedbah Tanje Fajon spisali v LMŠ-ju, v poslanski skupini SD-ja pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden. Preostali prvaki strank izjav niso dajali.

Štiri opozicijske stranke so se sicer pogovarjale o nadaljnjem sodelovanju in delovanju po počitnicah. Prihodnji teden se začenja parlamentarno delo. V ponedeljek bo že seja odbora DZ-ja za izobraževanje, ki so jo zahtevali pred nekaj dnevi, na njej pa glede poteka pouka v šolah odgovore pričakujejo od premierja Janeza Janše. V sredo bo seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so jo sklicali za pregled "dogajanja s skrajno desnico v Sloveniji", je naštela Fajon.

Opozicijski partnerji so se po njenih besedah pogovorili tudi o predlogih zakonov, ki so na mizi. Dogovorili so se, da se bodo tako kot do zdaj sestajali vsak torek in sodelovali pri "velikih zgodbah". Dotaknili so se predlogov, ki jih še nameravajo vložiti. Potrdili so tudi, da se bodo dogovarjali ne le o predvolilnem, ampak tudi povolilnem sodelovanju. "Potrdili smo, da je vzdušje med nami dobro," je dodala Fajon.

Prvak LMŠ-ja Marjan Šarec je pretekli teden v pismu SD, Levico in SAB pozval k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS-a in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. V SD-ju in Levici so potezo pozdravili, v SAB-u pa so ob tem Šarcu očitali soliranje.

Nič več "soloakcij" prek medijev

Da je to verjetno res vse zmotilo, danes priznava tudi Fajon. "Vsaka akcija, ki je prej sprožena prek medijev, kot se o njej pogovorimo za zaprtimi vrati, ni koristna. Vsakič se moramo potem znova dogovoriti, kako bomo sodelovali," je poudarila. A obenem je ugotavljala, da jim to vsakič znova uspe. Zdaj so se dogovorili, da se bodo glede povolilnega sodelovanja in dogovarjanja štirih opozicijskih strank skušali dogovarjati za zaprtimi vrati, in ne s soloakcijami v medijih.

Načeloma pa se po besedah Tanje Fajon ves čas strinjajo s tem, da bodo sodelovali pred volitvami in po njih. Te tri točke, ki jih je za dogovor predlagal Šarec, bodo še dopolnjevali, načeloma pa so se strinjali, da bodo nadgradili skupni dokument, ki bo podlaga za dogovor o povolilnem sodelovanju, je napovedala predsednica SD-ja. Dodala je, da se morajo sicer pogovoriti tudi še znotraj strank.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec se je okužila cepljenju navkljub. Foto: BoBo
Ministrica za šolstvo Simona Kustec se je okužila cepljenju navkljub. Foto: BoBo