Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Če bi bil zdaj ustavni sodnik, se pri noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija ne bi oziral samo na funkcionarje, pač pa na pravice zaposlenih in na pravice poslušalcev in gledalcev do obveščenosti," je v oddaji Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija povedal nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. Ustavni sodniki so včeraj znova obravnavali pobudo za oceno ustavnosti novele, in to približno deset ur. Ali so kaj odločili, s sodišča še niso sporočili. Na mizi naj bi bila znova tudi odprava začasnega zadržanja izvajanja dela zakona, za katero naj bi obstajala navadna večina 4 proti 3.

Ob nekaterih dvomih, da si ustavni sodniki, ki so s svojimi glasovi novelo zadržali, o tem ne bi smeli kar premisliti, Ribičič pravi: "Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da so zdaj okoliščine povsem drugačne. Delovanje javnega zavoda je po mojem mnenju vprašljivo z vidika določb te začasne odredbe. V njej piše, da so vršilci dolžnosti, ki opravljajo samo tekoče posle. V praksi pa gre za odpuščanja, zaposlovanja, spreminjanja pravil glede računovodskih izkazov ... tako da je kar veliko razlogov za vnovično presojo o tem, katere posledice so hujše oziroma težje popravljive."

Kompromisna odločitev

Po informacijah Večera naj bi sodniki sicer včeraj iskali tudi večino za nekakšno kompromisno rešitev. Kakšen bi lahko bil ta kompromis? Po Ribičičevem mnenju bi bilo smiselno sprejeti vsebinsko odločitev, a je ob izločenju dveh sodnikov težko doseči pet glasov oziroma absolutno večino za kakršno koli odločitev. "Kompromis pa se lahko najde v tem smislu, da se upoštevajo pravice, ki jih imajo funkcionarji na RTV Slovenija, kot tudi svoboda izražanja. V tem smislu se lahko omogoči delovanje javnega zavoda na nov način, deloma ob starem vodstvu, za čas, dokler mu ne poteče mandat."

Trenutno ni enostavno biti ustavni sodnik

Sojenje trenutno po Ribičičevem mnenju poteka preveč javno, tudi z raznimi podtikanji. "Ustavni sodnik se mora strokovno pripraviti, pogledati prakso doma in v tujini in na podlagi tega odločiti. Zdaj se mi pa zdi, kot bi porod otroka potekal javno. Zlasti mi ni všeč, če so nekateri sodniki predvidljivi. Res pa je, da v mojem času na ustavnem sodišču družba še ni bila tako razdeljena."

Več v oddaji Ob osmih s Tomažem Celestino. Naročite se na podkast.

Ciril Ribičič: Ustavno sodišče pri zakonu o RTV daje preveč poudarka na pravice funkcionarjev