Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na mizi so imeli predlog sklepa, s katerim bi odpravili začasno zadržanje izvajanja dela zakona. Večer medtem piše, da na mizi ni več zgolj ta predlog, temveč naj bi ustavni sodniki iskali "kompromisno rešitev". Znova naj bi razpravljali v sredo.

Predlog sklepa, s katerim bi odpravili začasno zadržanje, so obravnavali že sredi maja, a tedaj niso sprejeli odločitve.

Novinarka TV Slovenija Tanja Gobec je v oddaji Dnevnik, ko seja še ni bila končana, dodala informacijo, da so bili tokrat sklepčni in da nihče od ustavnih sodnikov ni zapustil seje, kot se je v preteklosti že zgodilo.

Predlog za odpravo začasnega zadržanja je podal predsednik sodišča in sodnik poročevalec v zadevi Matej Accetto. Za sprejetje predloga naj bi bila po poročanju medijev že oblikovana tudi zahtevana navadna večina glasov, torej štiri proti trem.

Maratonska razprava o RTV SLO
Sorodna novica Golob: Imamo situacijo, v kateri sklepi, ki jih je programski svet RTV sprejemal, padajo na sodiščih

Vlagatelji ustavne pobude o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem med drugim trdijo, da se z novelo, ki je bila sicer potrjena na referendumu novembra lani, v celoti jemlje pristojnost DZ-ja za imenovanje članov novega sveta zavoda. Aktualnim članom upravljavskih organov pa bi se z uredbo tudi predčasno končal mandat.

Ustavno sodišče je v odločbi, sprejeti 16. februarja, zadržalo izvajanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

O RTV-ju tudi v DZ-ju

Razmere na javnem mediju so bile tudi med poslanskimi vprašanji predstavnikom vlade ob začetku ponedeljkove redne parlamentarne seje. Več tukaj.

Ustavno sodišče še ne bo sporočilo odločitve
Ustavno sodišče znova odloča o RTV Slovenija