Foto: Prvi
Foto: Prvi

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici od novega predsednika uprave RTV-ja pričakuje, da bo znal reševati tudi zapleteni finančni položaj in nagovoriti ustanovitelja, naj zagotovi dodatna sredstva.

Martić se je za odstop odločil sam

"Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je očitno presodil, da ne uživa več zaupanja večine svetnikov. Za odstop se je odločil sam, ne svet zavoda." Kot je še dejal Forbici, pa ni skrivnost, da je bila torkova razprava sveta zavoda burna, da so bili izraženi pomisleki tako glede predloga predsednika v povezavi z morebitno članico uprave kot različnih poslovnih in drugih odločitev uprave, njene sposobnosti poslovnega načrtovanja in upravljanja hiše v teh zahtevnih razmerah.

Sorodna novica Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je podal odstopno izjavo

Stanje na RTV-ju ni katastrofalno

"Splošno znano je, da vlada, ne nazadnje tudi javnost, od te hiše pričakuje nekatere ukrepe za optimizacijo njenega poslovanja. Predvsem pa mislim, da mora prihodnja predsednica ali predsednik uprave znati tudi navdušiti sodelavce." Po njegovem mnenju stanje na RTV-ju ni katastrofalno, še zlasti ne zaradi odstopa predsednika uprave. "To je največji medijski zavod v državi, ki ima stalne mesečne prihodke, ima tudi dva tisoč zaposlenih z veliko dobrimi idejami, in treba bo znati te ideje od spodaj pripeljati navzgor, jih potem vključiti v program in z vizijo tudi navduševati ne samo ljudi, ki v tej hiši radi in dobro delajo, ampak tudi javnost in nadzornike ter tiste, ki odločajo o financiranju RTV Slovenija."

RTV ne bo kmalu dobil novega predsednika uprave

V prihodnjih dneh bo svet razrešil predsednika uprave Martića zaradi njegovega odstopa, potem bo imenoval vršilca dolžnosti predsednika. "Trenutno ima predsednik uprave še polna pooblastila." Sledila bo objava razpisa. "S časovnico ne bomo preveč hiteli. Lani smo zelo hiteli in tudi takrat smo potrebovali skoraj mesec in tri četrtine, da smo prišli do predsednika uprave. Rekel bi, da se prej kot v dveh mesecih ne more obrniti nič. Zagotavljam pa, da bo kmalu imenovan vršilec dolžnosti ali vršilka dolžnosti." Odstop Martića za direktorje posamičnih enot in odgovorne urednike ne pomeni nič. "Zakon posebej varuje avtonomijo odgovornih urednikov, varuje tudi mandat direktorjev in mandate drugih članov uprave."

Sorodna novica DNS: RTV je treba postaviti na noge. Vrečko: Finance bo reševal nov zakon.

Uprava po mnenju svetnikov ni učinkovita že mesece

"Večina svetnikov je na torkovi izredni seji menila, da uprava že od odstopa Simona Karduma konec decembra ne deluje optimalno z vidika zmožnosti učinkovitega upravljanja in odločanja, da jih je preprosto premalo in da je to tudi že imelo hude posledice na delovanje hiše." Kot poudarja Forbici, so opozarjali, da poslovni načrt, ki so ga zahtevali, oziroma program reorganizacije ni bil pripravljen kakovostno, izjemno dolgo je trajalo do sklenitve stavkovnega sporazuma. "Gre za hišo, v kateri se obrne 140 milijonov evrov na leto in ima 2000 ljudi. V upravi je preprosto treba imeti več ljudi. Zakon z razlogom predvideva štiri člane."

RTV ni ladja pred potopom

"RTV Slovenija ima boljši izhodiščni položaj kot kateri koli drug javni kulturni ali na sploh zavod v državi." Forbici pojasni, da RTV na mesec samodejno dobi nekaj milijonov evrov iz prispevka, kar pomeni, da za večino prihodkov ni treba izumljati česa novega. O morebitnih težavah pri iskanju novega predsednika uprave Forbici verjame, da je v tej državi dovolj ljudi, za katere ni edini karierni cilj plača, ki so ZA javni RTV, ki kot sposobni menedžerji radi rešujejo probleme. "Če bomo znali pojasniti, da to ni ladja pred potopom, bomo našli ljudi, ki so sposobni voditi to hišo v prihodnosti."

10-odstotno zvišanje RTV-prispevka je nujno

"Sem za takojšnje zvišanje RTV-prispevka." Zagovarja progresivno plačevanje prispevka, torej da tisti, ki imajo oziroma zaslužijo manj, tudi plačujejo manj, tisti, ki imajo ali imamo več, pa plačujemo več za javno radiotelevizijo. Ob tem meni, da je nujna tudi sprememba modela financiranja. "Ne verjamem, da bo mogoče uveljaviti te zakonske spremembe brez referenduma. Bojim se tudi, da te spremembe niso možne v tem letu, tako da potrebujemo tudi začasno rešitev in ta je zvišanje prispevka." Morebitne podražitve ne bo prej kot januarja prihodnje leto, pravi Forbici. Kot dodaja, zakon omogoča 10-odstotno zvišanje, in to je po njegovem najmanj, kar potrebuje RTV.

Več pa v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Goran Forbici: Stanje na RTV Slovenija ni katastrofalno, z imenovanjem predsednika uprave ne bomo hiteli