RTV Slovenija. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
RTV Slovenija. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Za dolgoletne težave Radiotelevizije Slovenija (RTV Slovenija) je kriv tudi stari zakon o RTV Slovenija, ki je v svojem jedru predpostavljal predvsem politično upravljanje zavoda, je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. "Po drugi strani pa sta tudi prejšnja vlada in vodstvo močno prispevala k odnosu znotraj hiše," je dejala. Organi vodenja in upravljanja pa morajo po njenem mnenju skrbeti za nemoten potek dela v hiši in v interesu javnosti, zaposlenih in zavezanosti dostopa do informacij.

Še vedno negotove razmere na RTV Slovenija sicer zaznamuje med drugim nezadostno financiranje. Ministrica Vrečko je vnovič poudarila, da je financiranje RTV-ja jasno določeno z zakonom, kar po njenem mnenju preprečuje politično vpletanje v program prek financiranja. Ob RTV-prispevku, ki ga določa zakon, pa je aktualna vlada zagotovila še dodatna sredstva v znesku 15 milijonov evrov, je dodala.

Kako konkretno se bo vladna koalicija lotila reševanja finančnih težav javnega zavoda, sicer ministrica še ne razkriva. Naj bi pa rešitve za to vprašanje prinesla novela zakona o RTVS, ki bo po zagotovilih Vrečko kmalu tudi v javni razpravi. Kot je poudarila, je nujno, da financiranje neodvisnega medija ni odvisno vsakokratne politike. Vir stabilnega financiranja je po njenem mnenju trenutni RTV-prispevek. "Več podrobnosti pa bo jasnih, ko bomo nov zakon dali v razpravo," je obljubila ministrica.

Martić: Če mi svetniki ne zaupajo, ne želim biti ovira

Sorodna novica Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je podal odstopno izjavo

"Že dalj časa je prihajalo do nesoglasij, razhajanj pri določenih temah z določenimi člani sveta, izkazalo se je, da tudi do nezaupanja, in ne želim biti ovira, zato sem v dobro RTV-ja podal odstopno izjavo," je za TV Slovenija razlog za odstop pojasnil Zvezdan Martić in ob tem še enkrat opozoril, da so zakonsko predpisane finančne obveznosti RTV-ja bistveno višje od denarja, ki je na voljo.

Če bi se na primer RTV-prispevek usklajeval z inflacijo, kar se ni zgodilo vse od leta 2012, bi bilo lani na voljo kar 30 milijonov evrov več. "Javna RTV finančno diha na škrge že vse te mesece ter je finančno in kadrovsko gledano v tem smislu tako rekoč ne samo na razpotju, ampak na robu kadrovskega in finančnega propada," je za TV Slovenija dejal strokovnjak za medije in profesor na fakulteti za družbene vede (FDV) Marko Milosavljević.

Helena Milinković: Odstop ne prispeva k stabilizaciji razmer

"Včerajšnja razprava na Svetu RTV Slovenija in posledični odstop predsednika Uprave RTV, Zvezdana Martića, prav v ničemer ne prispevata k stabilizaciji razmer in povrnitvi zaupanja javnosti v delovanje javnega medija," je v odzivu zapisala Helena Milinković, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja.

Po njenih besedah nastale razmere še dodatno zavirajo dolgoročno programsko in kadrovsko načrtovanje ter pogovore z ustanoviteljem glede stabilnega in zadostnega financiranja dejavnosti javnega medija. "Razmere, ko sta operativna le še dva od štirih članov uprave, eden izmed njih bo še nekaj časa na daljši bolniški odsotnosti, nas izjemno skrbijo, saj pomenijo novo krizo v že tako kritičnih razmerah," je še zapisala.

Po dveh letih stavke in škodljivih finančno-kadrovskih odločitvah prejšnjega vodstva bosta, tako Milinković, namesto stabilizacije zavod hromili nova kriza in negotovost. Prepričana je, da bo zaradi neoperativne uprave zastal socialni dialog, ki je po dveh letih vendarle stekel.

"Skrbi nas, da način razprave na Svetu RTV-ja, ki smo mu bili priča včeraj, ni spodbudna popotnica morebitnim kandidatom za vodilne in vodstvene položaje na RTV Slovenija. Skrbi nas tudi, da bo poglabljanje nestabilnosti in negotovosti še dodatno spodbudilo zaposlene k zapuščanju zavoda, v zadnjih dveh letih se je namreč število zaposlenih že zmanjšalo za okoli 10 odstotkov," je sklenila zapis.

Nove člane uprave RTV-ja čakajo nezavidljive razmere

DNS: RTV je treba postaviti na noge, tu dileme ni

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so v odzivu zapisali, da so ves čas odločno nasprotovali načrtni in sistematični razgradnji javne RTV Slovenija pod prejšnjim vodstvom generalnega direktorja ob pomoči nekdanjih programskega in nadzornega sveta. "Ob sprejetju novele zakona o RTV in uspešnem referendumu, ko je spremembe na RTV odločno podprla tudi javnost, pa smo opozorili tudi na občutljivost obdobja, ki prihaja. Opozarjali smo na pomen transparentnega delovanja in na nujnost vizije razvoja profesionalnega in modernega medija, ki se bo odmaknil od preteklih praks," so navedli.

Ko se je oblikovala uprava zavoda in je svet RTV-ja potrdil predsednika uprave, so v DNS-ju upali, da bo šlo na bolje. "Politični pritiski so popustili, se je pa novo vodstvo znašlo v nezavidljivem položaju ob opustošeni finančni sliki zavoda, ki ga je pričakala. Pred novim vodstvom so bile tako zahtevne naloge: finančna in programska konsolidacija, izboljšanje odnosov v zavodu ter transformacija zavoda v moderen medij," so nadaljevali.

V DNS-ju so poudarili, da so pričakovali odločno ukrepanje, "brez sklepanja kompromisov pri kakovosti novinarskega dela z jasno usmerjenostjo v prihodnost", a zadnje poteze vodstva so večkrat razočarale, nezadovoljstvo z načinom reševanja razmer pa se je razširilo tudi med zaposlenimi.

"Skrbi nas, da RTV ostaja brez dveh članov uprave, na čelu s predsednikom. Še bolj pa skrbi to, da mesta v upravi niso atraktivna za prijavo kompetentnih kandidatov. Kljub razmeram poudarjamo, da si RTV zasluži dobro vodstvo, ki bo razumelo izzive časa in ne bo bežalo pred reševanjem nakopičenih težav. Potrebno bo nekaj poguma in vizije, pa tudi podpore odločevalcev. A RTV je treba postaviti na noge. Tu dileme ni. To je zahtevala tudi javnost na referendumu in to si javnost tudi zasluži," so sklenili odziv v DNS-ju.

Odstop Martića po torkovi seji

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je odstopil po torkovi seji sveta RTV-ja, na kateri so na njegov račun letele številne kritike. V odstopni izjavi je zapisal, da že dalj časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta, po zadnji seji pa je postalo jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja, kar postaja ovira za delovanje zavoda. Opozoril je tudi na še vedno težje razmere zaradi nezadostnega financiranja.

Po odstopni izjavi mora zdaj Martića razrešiti Svet RTV Slovenija, zatem imenovati vršilca dolžnosti predsednika uprave, temu pa bo skladno z zakonom sledil razpis za novega predsednika uprave.