Nekateri svetniki so bili na seji kritični do dela predsednika uprave Zvezdana Martića.  Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Nekateri svetniki so bili na seji kritični do dela predsednika uprave Zvezdana Martića. Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Kot glavni razlog za odstopno izjavo je Zvezdan Martić navedel izgubo zaupanja med večino svetnikov RTV-ja, saj da v takšnih razmerah svojega dela v korist RTV-ja, kar je bil edini razlog, da je za predsednika uprave sploh kandidiral, ne more nadaljevati. Da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta, po njegovih besedah sicer opaža že dlje časa.

V odstopni izjavi je Martić pojasnil, da so razmere na RTV-ju zaradi nezadostnega financiranja ustanovitelja še vedno izredno težke. "Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih Upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTV-ju uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTV je likviden, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTV-ja v javnosti se dviga," je zapisal.

Delovanje v tako težkih razmerah zahteva številne nepriljubljene poteze in ukrepe, tudi odrekanje pri sodelavcih, zato je razumljivo, da prihaja do nezadovoljstva, frustracij, je še zapisal v odstopni izjavi.

Se bo našla "čudežna deklica oz. deček"?

"Kakšna razhajanja v pogledih so bila, so bile pa tudi kakšne stične točke," je odstop predsednika uprave za TV Slovenija komentiral predsednik sveta RTV-ja Goran Forbici. "Postopek določa zakon, najprej bo svet razrešil predsednika uprave, glede na njegovo odstopno izjavo, potem mora imenovati vršilca dolžnosti predsednika uprave, nakar bo v skladu z zakonom sledil razpis za novega predsednika uprave," je pojasnil Forbici.

Da so razmere na javni RTV izjemno zahtevne po dveh turbolentnih letih, ki jih je zaznamoval upor novinarjev proti političnim pritiskom, opozarja tudi predstavnica Sveta delavcev v Svetu RTV Slovenija Ilinka Todorovski: "Ali imamo v Sloveniji čudežno deklico ali čudežnega dečka, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo tako velike organizacije z 2000 zaposlenimi s popolnoma nezadostnim financiranjem, z zaprtimi pipicami na vseh koncih in krajih, z enormnim pričakovanjem javnosti, z velikimi pričakovanji zaposlenih? Kdo bo zdaj tisti, ki bo prišel? In to v javni sektor z razmeroma nespodobno nizko plačo za vodenje tako velike institucije. Zelo si želim, da bi stali v vrsti, a do zdaj niso nikoli." Dodala je, da je odstop katarzičen dogodek. "Ne vidim pa, kam stopamo naprej," je sklenila.

Zvezdan Martić podal odstopno izjavo

Izredna seja in umik prijave kandidatke za članico uprave

Svet RTV Slovenija bi sicer moral odločati o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, a je kandidatka prijavo na razpis umaknila.

Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović

Svet je kljub temu opravil izredno sejo, na kateri pa so bili številni svetniki zelo kritični do dela predsednika uprave Zvezdana Martića. Tudi zaradi neuspešnega iskanja članov uprave so nekateri, med njimi Igor Prassel, nakazali možnost nezaupnice predsedniku uprave.

Nekateri člani Sveta iz vrst zaposlenih so ob tem za neuspešno popolnitev uprave okrivili tudi nekatere preostale nekonstruktivne člane sveta RTV.

Martić je na seji pojasnil, da sta na javni razpis za člana uprave prispeli dve prijavi, ena nepopolna in neveljavna, druga pa je izpolnjevala vse zakonsko zahtevane pogoje. To je bila prijava Alenke Vodončnik, sicer direktorice celjskega podjetja Ave Razvoj in direktorico Zavoda za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje, ki je bila tudi nekdanja članica nadzornega sveta RTV Slovenija. Na to mesto jo je na predlog stranke SNS imenoval DZ v času vlade Janeza Janše. "Kot predlagatelj nisem imel nobene zakonske osnove, da prijavo Alenke Vodončnik zavrnem. Znan je primer, da je kandidat, ki se je na dosedanje razpise za predsednika ali člane uprave neuspešno prijavil, že vložil tožbo," je povedal Martić in dodal, da je danes po elektronski pošti prejel njeno izjavo, da umika prijavo, zato je predlog umaknil.

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici je v razpravi poudaril, da zakon ne nalaga javnega razpisa in tudi ne, da mora predsednik uprave predlagati kandidata ali kandidatko, ki izpolnjuje pogoje. Tudi po mnenju članice sveta Gaje Brecelj je bila kandidatka popolnoma neprimerna za to funkcijo, zato Martić predloga sploh ne bi smel posredovati svetu.

Član sveta Aleš Novak je dejal, da ne verjame, da bi bilo mogoče upravo izpopolniti z javnim razpisom, če ob tem ne poteka aktivno iskanje kandidatov. Martić pa je odgovoril, da je aktivno iskal novega člana uprave in govoril z več kot 20 kandidati, a da vodilna delovna mesta na RTV Slovenija niso privlačna. Nov razpis za člana uprave pa bodo po njegovih besedah objavili takoj.

Da je uprava nepopolna že pet mesecev, je opozorilo več svetnikov, Martićeva dolžnost in naloga pa je, da zapolni prazno mesto. Zato je dobro, da se o tem pogovarjajo in zahtevajo odgovore, do kdaj bo mesto v upravi še prazno.

Nekateri svetniki so dejali, da Martić več ne uživa njihovega zaupanja. "Mislim, da bomo mi prej našli novega predsednika ali predsednico uprave, kot se bo ta uprava pod tem predsednikom popolnila," je dejal Igor Prassel. "Predsednika uprave bi vprašal, ali je samokritično začutil, da je po enem letu minil ta čas, da je obul prevelike čevlje in da naj se sam umakne. Drugače bom podal predlog sklepa za naslednjo sejo, kjer bomo morda glasovali, da bi želeli zamenjati predsednika uprave," je nadaljeval.

Martić: Ne vidim razloga, da bi bil razrešen

"Razlogi za razrešitev predsednika uprave so zakonsko predpisani. Po tistih alinejah ne vidim nobenega razloga, da bi bil razrešen, kaj šele, da bi odstopil sam," je na seji povedal Martić, a nato si je očitno premislil, saj je kmalu za tem poslal odstopno izjavo.

Članica sveta Ilinka Todorovski je opozorila, da svet RTV Slovenija ni z ničimer zadovoljen in da člani sveta večkrat niso konstruktivni. Temu so nasprotovali nekateri svetniki in povedali, da večino sklepov zavrnejo, ker so slabi.

Svetnik Gregor Drnovšek pa je svetu predlagal, naj predlagajo sklep in glasujejo o zaupnici predsedniku uprave ter tako prevzamejo odgovornost, če niso zadovoljni s predsednikom uprave. Takega sklepa ni predlagal nihče.

Svetniki sicer po dveurni burni razpravi niso predlagali in sprejeli prav nobenega sklepa.

Svetniki poudarjajo, da ima RTV Slovenija na kadrovskem področju veliko težav

Uprava RTV Slovenija je sicer nepopolna vse od odstopa Simona Karduma decembra lani. Po odstopu Karduma je Martić najprej na njegovo mesto predlagal vodjo kadrovske službe RTV-ja Tino Gruden Marucelj, a je svet RTV-ja februarja ni potrdil.

Svetniki so tedaj poudarili, da ima RTV Slovenija na kadrovskem področju veliko težav in da težko podprejo nekoga, ki je doslej vodil kadrovsko službo, ter da bi morali četrtega člana ali članico uprave iskati zunaj zavoda in tako pridobiti dodatno širino.

Razpis za člana oz. članico uprave je bil tako ponovljen.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTV-ju vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTV-ja. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTV-ja. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

13. izredna seja Sveta RTV Slovenija