Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Po tragičnem dogodku v Sv. Lovrencu pri Preboldu, kjer je v pregretem avtomobilu včeraj umrl otrok, se marsikdo sprašuje, kako je to sploh mogoče. Večina ljudi meni, je znano iz podobnih dogodkov, da se njim to ne more zgoditi. Kot je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija dejala Simona Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pa je včasih misli preprosto preveč, zato obsodbe niso na mestu. "Stres je velik dejavnik, otrok lahko zaspi v avtu in je tako tiho, da pozabimo nanj. Preveč je misli, preveč obveznosti in lahko se zgodi, da pozabimo. Navodila NIJZ-ja so taka, da niti minuto ne pustimo nikogar samega v avtomobilu. Poleg otrok so ranljive skupine še starejši, negibljivi, tisti, ki ne znajo poskrbeti sami zase, konec koncev tudi živali. Nikogar ne pustimo v avtomobilu dlje kot eno minuto."

Sorodna novica V razgretem avtomobilu pred domačo hišo umrl še ne dveletni otrok

Če je avtomobil parkiran na soncu, moramo biti pozorni že pri temperaturi okoli 20 stopinj.
"Tudi če je temperatura 20, 21 stopinj in imamo avto na soncu, je nevarnost pregretja. V avtu se temperature zelo hitro zvišujejo in postane tako vroče kot v pečici. Tudi odprto okno ne pomaga, niti to, da predhodno klimatiziramo avtomobil."

Največ kritik se vrsti na nasvet NIJZ-ja, naj ljudje ob otroku v avtomobilu pustijo telefon ali si nastavijo opomnik. "Lahko je ta nasvet absurden, ampak lahko nam pa pomaga, vsak tragičen primer je preveč," pravi Simona Perčič. "V večjih državah, kot so ZDA, imajo kar nekaj primerov takšnih tragedij, in če lahko preprečimo eno, je to že veliko." Če vidimo otroka, zaprtega v avtomobilu, takoj pokličemo 112, še poudarja. "Če je treba, tudi razbijmo šipo. Takrat ni pomembno, koliko je škode."

Sorodna novica Otroci so v pregretih avtomobilih do petkrat bolj ogroženi kot odrasli

Telesa majhnih otrok se pregrejejo od dva- do trikrat hitreje kot pri odraslih

Kot pojasnjuje, je hitro pregrevanje delno povezano s fiziološkimi procesi, saj znojenje otrok še ni tako razvito kot pri odraslih, imajo večjo površino kože glede na volumen telesa, velik dejavnik pa je tudi, da sami sebi ne znajo pomagati. "Ob pregretju oziroma kadar se jedro telesa ogreje nad 40 stopinj, telo ni več zmožno kompenzirati sprememb v organih in ti lahko odpovedo. Znaki pregretja so povišana temperatura, vrtoglavica, kožni izpuščaji, krči … Če te znake opazimo tudi zunaj avtomobila, takoj poiščemo zdravniško pomoč. Takega otroka umaknemo v senco, ga hladimo, tekočino pa ponudimo le, če je pri zavesti. Nezavesten se lahko s tekočino zaduši." Posebej moramo biti pozorni na bolne otroke.

Zdravnica opozarja tudi na starejše, ki slabše uravnavajo telesno temperaturo. "Starejšim priporočamo redno uživanje vode. Opozarjajte jih, naj pijejo v presledkih, ker če naenkrat popijejo veliko, to ne pomaga. Naj ne pijejo alkohola, kave, sladkih gaziranih pijač, ker to pospešuje odvajanje vode. Naj ne hodijo v najhujši vročini po mestu. Zelo ranljivi so tudi duševno bolni, ki uživajo zdravila, saj lahko ta vplivajo na termoregulacijo."

Več v današnji epizodi Ob osmih z voditeljico Mirando Bratkič. Naročite se na podkast.

Po smrti otroka v avtomobilu: Večina misli, da se njim to ne more zgoditi