Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Elektronsko vodenje evidence bo obvezno zgolj za delodajalce, ki so že bili oglobljeni zaradi kršitev delovne zakonodaje, vsi drugi bodo po novem zgolj vodili natančnejšo evidenco. "Trenutni zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti že predvideva, da morajo delodajalci za delavce dnevno voditi evidenco ur, in sicer tako, da napišejo, koliko ur so delavci ta dan delali. S spremembo pa predlagamo le to, da se v to evidenco dnevno zapišeta čas prihoda, čas odhoda, in koliko časa je trajala malica," je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan.

Poleg tega bo treba voditi še evidenco o opravljenih urah v posebnih delovnih razmerah ter urah v neenakomerno in začasno prerazporejenem delovnem času ter o seštevku ur za daljše obdobje. Šolniki so ena od redkih skupin, ki imajo pripombe. Kot ocenjuje rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič, gre namreč za preveč togo evidentiranje.

"Profesorji imajo predavanja dopoldne, popoldne, popravljajo izpite zvečer. In vse to bo potem v takem primeru zelo težko dokazovati z evidencami, kako si opravljal osem ur delovnega časa. Drugi problem je, da je veliko našega dela na terenu ali na drugih institucijah, in tudi v tem primeru bo zelo težko izpolnjevati te evidence," je opozoril za Radio Slovenija.

Šolniki pričakujejo, da bo za njihov poklic obstajala izjema, državni sekretar Juvan pa ob tem napoveduje nadaljnjo razpravo.