Šole ostale brez denarja za dodatne športne dejavnosti

Ta poteza dviguje precej prahu – ravnatelji in športni strokovnjaki so ogorčeni, saj so se med epidemijo dramatično zmanjšale gibalne sposobnosti otrok, zdaj pa bo športa v šolah še manj.

V osnovni šoli Savsko naselje v Ljubljani so se – tako kot vsako leto – želeli prijaviti na razpis ministrstva, a so na veliko presenečenje ugotovili, da se ne morejo.

Kot pojasnjuje Bor Dereani, tamkajšnji učitelj telovadbe, so se na omenjen razpis redno prijavljali: "S tem smo financirali dodatno ponudbo, predvsem najmlajših otrok prve triade – to je bilo plavanje, igre z loparji, odbojka, razne igre in razvijanje njihovih motoričnih sposobnosti."

Odločitev ministrstva za izobraževanje preseneča, saj so se med epidemijo in zaprtjem šol drastično poslabšale gibalne sposobnosti otrok. Raziskava strokovnjakov s Fakultete za šport je pokazala, da je spomladi v prvem valu epidemije splošna gibalna učinkovitost pri otrocih upadla za več kot 13 odstotkov, prav tako so zabeležili 20-odstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu.

Gregor Starc s Fakultete za šport o odločitvi ministrstva

"Zdaj bodo te ure izpadle, ne vem, kako jih bom pokrila, sem zelo ogorčena," pa je dejala ravnateljica šole Savsko naselje Verica Šenica Pavletič. "Če bodo otroci želeli gibanje, se bodo morali udeleževati plačljivih vsebin zunaj šole, kar bo seveda dodaten strošek za starše," pa je k temu dodal Bor Dereani.

Na pristojnem ministrstvu odgovarjajo, da letos niso razpisali sofinanciranja oddelkov z dodatno športno ponudbo v osnovnih šolah zaradi epidemije, torej zaradi omejitev izvajanja pouka in športnih dejavnosti. Dodajajo še, da so zaradi upada gibalnih sposobnosti otrok za štirikrat povečali sredstva na programu Hura prosti čas, ki se izvaja poleti in da se bodo nanj lahko prijavile tudi osnovne šole. Ravnateljica pa na drugi strani odgovarja, da se šole na poletne razpise ne prijavljajo, saj ti ne morejo nadomestiti sistematičnega dela z učenci med šolskim letom in da favorizirajo zasebni sektor in društva, kjer pogosto dela vprašljiv kader.