Sistem iris-T s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov. Foto: Televizija Slovenija
Sistem iris-T s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov. Foto: Televizija Slovenija

Slovenija je ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra lani s 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, je Slovenija prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema iris-T SLM.

Sorodna novica Bo Slovenija kupila nemške sisteme zračne obrambe?

Avgusta letos je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI-ja (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU-ju, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb. Dogovor je v imenu ministrstva podpisal državni sekretar Damir Črnčec.

S tovornjaka izstreljene rakete imajo do 40 kilometrov dosega

Po neuradnih informacijah Dela se je Slovenija za nakup dveh sistemov iris-T dogovorila junija letos, po takratnih informacijah naj bi bila pogodba vredna 200 milijonov evrov. Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Po poročanju časopisa je Nemčija dva sistema iris-T poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.