Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

"Poziv k izredni seji programskega sveta, ugotovitve o 'pakiranju škatel' in lažne informacije, ki so zaradi zadnje Tarče zaokrožile v javnosti, so nedopusten pritisk na novinarje in urednike v celotnem Informativnem programu," je zapisal kolektiv Informativnega programa TV Slovenija.

Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija je vodstvo RTV Slovenija v soboto pozval, naj se na diskreditiranje in politični pritisk najostreje odzove in zaščiti zaposlene.

Programske svetnike pa je pozval, naj se vzdržijo posegov v uredniško in novinarsko avtonomijo ter spoštujejo Zakon o RTV-ju, Programske standarde in Statut RTV-ja, ki v svojem 11. členu navaja: "Pri uresničevanju svojih pristojnosti je programski svet zavezan načelu politične neodvisnosti javne RTV Slovenija tako v razmerju do države kot tudi drugih formalnih in neformalnih centrov politične moči (načelo neodvisnosti)."

"Programski svet ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezani z objavo delov programa. Posamezni programski deli morajo biti skladni s programskimi standardi in merili," so še dodali.

Sorodna novica Ostro obsojamo napade na novinarje in celotno RTV Slovenija ter pozivamo k spoštljivemu dialogu

Vodstvo vse strani poziva k umiritvi razprave in dostojnemu dialogu

Vodstvo RTV Slovenija pa je v sporočilu za javnost zapisalo, da ostro obsoja napade na novinarje in celotno RTV Slovenija.

"Minuli konec tedna so na družbenih omrežjih in drugje zaokrožile neresnične govorice, povezane z oddajo Tarča in njeno voditeljico. Sporočamo, da namigovanja ne držijo, vse strani pozivamo k umiritvi razprave in dostojnemu dialogu," piše na začetku sporočila.

"Minuli konec tedna je na družbenih omrežjih zaokrožila govorica o suspenzu voditeljice oddaje Tarča Erike Žnidaršič. Govorica je neresnična, prav tako oddaja Tarča ostaja na sporedu Televizije Slovenija. Zaradi zaostrenih epidemičnih razmer bo ta četrtek izjemoma na sporedu posebna oddaja Premagajmo covid-19. Odločitev o tem je bila sprejeta na začetku preteklega tedna in tako ni povezana z vsebino zadnje oddaje Tarča. Poudarjamo, da smo v izjemnih okoliščinah dolžni ostati programsko fleksibilni in se prilagoditi javnemu interesu," so navedli in ostro obsodili "napade na naše zaposlene, vse poskuse blatenja ter izvajanja pritiska nanje in na celotni javni zavod RTV Slovenija."

"Prepričani smo, da je kultura dialoga ključen del zdrave in zrele demokratične družbe in da si moramo vsi prizadevati za neodvisnost in avtonomnost novinarstva in javnega medija. Na RTV Slovenija smo se in se vedno bomo zavzemali za dostojno in konstruktivno komunikacijo, tudi na družbenih omrežjih," je še zapisalo vodstvo RTV Slovenija.