Minister Anže Logar je na seji zatrdil, da ne obrekuje v tujini. Je pa obrekovanje očital evropskima poslancema Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju, ki sta v pismu Evropski komisiji zapisala, da Logarjev dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS. Foto: BoBo
Minister Anže Logar je na seji zatrdil, da ne obrekuje v tujini. Je pa obrekovanje očital evropskima poslancema Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju, ki sta v pismu Evropski komisiji zapisala, da Logarjev dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS. Foto: BoBo

Spremni dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja, dolg eno stran, je povzročil več kot devet ur in pol dolgo nočno razpravo odborov za zunanjo politiko in zadeve Evropske unije, ki so jo poslanci končali šele nekaj pred peto uro zjutraj. Skupna nujna seja je bila sklicana na zahtevo opozijskih strank SD, Levica, LMŠ in SAB. Kot je za Radio Slovenija poročal Blaž Ermenc, je predstavnik sovlagateljev zahteve Matej Tašner Vatovec iz Levice na začetku nanizal nekaj razlogov za nujno sejo. "V tem dopisu minister Logar napada oziroma skuša na vsak način dokazati, da je stanje slovenskega pravosodja, predvsem sodne veje oblasti, polno krivic in predvsem polno politično motiviranih pravic," je dejal Tašner Vatovec.

Predsednik vrhovnega sodišča meni, da je Logar v pismu povzemal tudi stvari, ki niso več relevantne. Foto: BoBo
Predsednik vrhovnega sodišča meni, da je Logar v pismu povzemal tudi stvari, ki niso več relevantne. Foto: BoBo

Drugi očitek opozicije je bil namenjen neodzivnosti zunanjega ministrstva na objavo madžarskega premierja Viktorja Orbana z zemljevidom Velike Madžarske, ki vključuje tudi Prekmurje. Zunanji minister Logar se je v odzivu osredotočil predvsem na svoj dopis k dokumentu o stanju vladavine prava, ki ga je poslal evropskemu komisarju za pravosodje. "V tem tekstu ni ene nedokazljive trditve, ni ene vrednostne sodbe o sodstvu," je poudaril Logar.

Svoj pogled na poročilo in na stanje slovenskega sodstva je predstavila tudi ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in poudarila viden napredek v sodstvu. Predsednik vrhovnega sodišča Damjan Florjančič je pojasnil, zakaj se je s pismom evropskemu komisarju za pravosodje odzval na Logarjev dopis. "Ta vprašalnik, v zvezi s katerim so se začela ta pisanja, se je nanašal na sedanje stanje v slovenskem pravosodju. Iz pisma zunanjega ministra pa je bilo moč razbrati, da povzema nekatere stvari, ki sploh niso več relevantne," je dejal Florjančič.

Opozicija ministru očitala škodovanje ugledu sodstva

Sledila je večurna razprava, v kateri so člani odborov iz vrst koalicije, predvsem SDS-a, vztrajali, da je dopis vsebinsko nesporen, in ob tem opozarjali na težave slovenskega pravosodja.
"In če si ne bomo priznali, da v našem pravosodju marsikaj ne funkcionira tako, kot bi moralo, potem tega tudi ne bomo reševali," je dejala poslanka SDS-a Alenka Jeraj. Druga poslanka SDS-a Eva Irgl je ocenila, da je namen seje napad na ministra Logarja in ne izboljšanje stanja v pravosodju ali varovanje ugleda Slovenije. Ocenila je, da je minister v dopisu predstavil realna dejstva.

Andrej Rajh iz stranke SAB je izrazil zgroženost nad potekom razprave, sicer pa Logarja kritiziral, ker si je vzel pravico komentirati medresorsko usklajeno poročilo. Opozicijski poslanci so tudi izpostavili, da dopis ministra ne more biti osebno pismo, saj kot zunanji minister predstavlja stališča države. Na drugi strani je Jožef Horvat iz koalicijske stranke NSi ocenil, da je dopis ministra "stvar olike v mednarodni politiki" ter da v njem samo dodatno opozarja na probleme pravosodja. Glede razprave o Madžarski pa je menil, da se z njo poslanci sramotijo ter poudaril potrebo po sožitju obeh narodov v Prekmurju in Porabju.

V odzivu na Logarjev dopis sta evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ) na evropska komisarja Didierja Reyndersa in Vero Jourovo naslovila javno pismo. Foto: Televizija Slovenija
V odzivu na Logarjev dopis sta evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (LMŠ) na evropska komisarja Didierja Reyndersa in Vero Jourovo naslovila javno pismo. Foto: Televizija Slovenija

Več poslancev opozicije je tudi opozorilo na pozno uro sklica skupne seje, ki se je začela v sredo ob 19. uri. Marko Koprivc iz SD-ja je tako menil, da s tem skušajo utišati poslance, kar pa jim ne bo uspelo. Poslanka LMŠ-ja Jerca Korče je opozorila, da so se koalicijske stranke "potegnile nazaj" pri distanciranju od Logarjevega dopisa. Tudi ona je, tako kot njen strankarski kolega Nik Prebil, opozorila, da dopis ne more biti osebno mnenje ministra ter da sta se evropska poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva s pismom Evropski komisiji samo odzvala na ta njegov dopis. "Spremni dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije, a torej tudi v SMC-ju lažejo," je dejal Prebil. Evropska poslanca sta v pismu med drugim zapisala, da Logarjev dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS.

Logar prst usmeril v Grošlja in Jovevo

Opozicija je vseskozi poudarjala, da pomeni Logarjev dopis blatenje Slovenije v tujini, ki so ga obsodili tudi v koalicijskih SMC-ju in DeSUS-u. Nik Prebil iz stranke LMŠ je dejal, da "spremni dopis ruši ugled sodstva in škoduje ugledu Slovenije." "A torej tudi v SMC-ju lažejo?" je ob tem vprašal Prebil.

Minister Logar je po koncu razprave ocenil, da je pokazala, da njegov spremni dopis poročilu ni sporen in da so razlogi za razpravo drugje. Zatrdil je, da ne obrekuje v tujini, da pa sta to storila omenjena evropska poslanca. Poudaril je, da je odstavek, v katerem navaja težave v pravosodju - ki so, kot je zapisal, omajale zaupanje ljudi v pravosodni sistem, ki je po podatkih Eurostata med najnižjimi v državah EU-ja - zapisal v pretekliku. Tako ni v ničemer v nasprotju s tem, kar sta predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič dejala v sredo na skupni seji.

Odbora zavrnila sklepe opozicije

V končnem glasovanju je koalicija strnila vrste. Oba odbora sta zavrnila predlagane sklepe opozicije, ki je spremni dopis ministra Logarja označila kot pristranski in politično motiviran dokument, ki pomeni spodkopavanje pravne države in posega v neodvisnost sodstva v Sloveniji. Opozicija naj bi tudi pozvala vlado, da spremni dopis umakne in se Evropski komisiji opraviči. Vse štiri sklepe so v odboru za zadeve EU-ja zavrnili z devetimi glasovi proti sedmim; v odboru za zunanjo politiko pa z 11 proti sedmim.

Sta pa podprla dva dodana sklepa koalicijskih strank. V drugem sta kljub nasprotovanju opozicije pismo, ki sta ga na Evropsko komisijo v zvezi s poročilom o vladavini prava v Sloveniji naslovila evropska poslanca LMŠ-ja Klemen Grošelj in Irena Joveva, označila kot pristranski in politično motiviran dokument.

Odbora DZ obsodila pismo poslancev LMŠ, ne pa Logarjevega