Trgovci naj bi enkrat tedensko opravili test na okužbo. Foto: BoBo
Trgovci naj bi enkrat tedensko opravili test na okužbo. Foto: BoBo

Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je v petek sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme. "Trenutne epidemiološke razmere, ki so posledica vedno bolj odgovornega ravnanja državljanov in državljank, so omogočile sproščanje oskrbe z blagom in storitvami, ki jih potrebujemo in pričakujemo," je na večerni novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Obratovanje brez testiranja

Nekatere dejavnosti se bodo lahko še naprej izvajale brez predhodnega testiranja. To so lekarne, bencinski servisi, finančne in geodetske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve, gradbena dela, osebni prevzem blaga in hrane, trafike, frizerji, pedikura in manikura, čistilni servisi, premične stojnice za prodajo pridelkov, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles) ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Obvezno testiranje zaposlenih

V določenih dejavnostih bodo morali zaposleni enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus, storitve pa bodo lahko nudili le tisti z negativnim izvidom.

Dejavnosti, ki so že odprte in od 12. februarja potrebujejo test za zaposlene, so: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Nekatere dejavnosti, ki so bile doslej zaprte, se lahko odprejo v soboto, a morajo zaposleni pred tem opraviti testiranje. V to skupino spadajo prodajalne in servisne delavnice do 400 kvadratnih metrov površine ne glede na vrsto blaga, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Obvezno testiranje zaposlenih in potrošnikov

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni izvid testa tako za zaposlene kot tudi za potrošnike. Med temi so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Potrošnik bo moral izvajalcu storitev pokazati test, ki ni starejši od 24 ur. Odlok za izvajalce storitev določa tedensko testiranje na novi koronavirus, ki si ga morajo organizirati sami.

Trgovski centri odprti, večje trgovine v njih pa ostajajo zaprte

Sekretarka z ministrstva za gospodarstvo je ob tem opozorila, da še vedno velja omejitev ene osebe na 30 kvadratnih metrov v zaprtih prostorih. "Upoštevana kvadratura se vedno določa na posamično trgovino, torej v praksi je trgovski center, ki je večji od 400 kvadratnih metrov, lahko odprt, v njem pa smejo imeti odprte dejavnosti le trgovine, manjše od 400 kvadratnih metrov," je pojasnila.

Sproščanje vladnih ukrepov

Na trgovinski zbornici pričakovali širše sproščanje

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je v Odmevih Televizije Slovenija dejala, da jo je hitro odpiranje presenetilo. "Diskusija, ki je potekala včeraj zvečer na Brdu s predsednikom vlade in ministrom za gospodarstvo, je tekla v smeri, da bi se trgovine odprle v torek po prazniku," je pojasnila.

Pri tem je opozorila na veliko organizacijsko težavo. "Absolutno nemogoče je do jutri stestirati vse, ki so zaposleni v teh trgovinah, ki se odpirajo. Za poznejše obdobje smo to seveda sprejeli," je dejala. Zbornica je sicer že posredovala okrožnico, na osnovi katere so nekateri trgovci že stopili v stik z medicino dela, lokalnimi ZD-ji, pa tudi z javnimi točkami za testiranje. "Srčno upam, da bo v torek to testiranje nekako steklo in da se bomo po tako rekoč dobrega pol leta, šteto od začetka epidemije, končno odprli," je dejala Lahova. Težava je po opozorilih predsednice TZS-ja tudi finančna. "Do zdaj je bilo mogoče, da so se stroški hitrega testiranja povrnili, z 31. januarjem te možnosti ni več," je opozorila in dodala, da se bodo zato v prihodnjem tednu o podaljšanju tega ukrepa dogovarjali z ministrstvom in z vlado.

Po okvirnih ocenah Lahove se z novim odlokom odpira približno tretjina vseh trgovin. "To je pravzaprav zelo malo. Pričakovali smo večje sproščanje. Zato srčno upamo, da bomo prihodnjo sredo, ko bo vlada znova presodila epidemiološko situacijo, v oranžni fazi in se lahko takrat odprejo vse trgovine," je dejala predsednica TZS-ja. Kot dobro plat sproščanja je ocenila to, da se sproščajo vse blagovne skupine in da so posledično gospodarski subjekti na enakem imenovalcu.

Za katere storitve bodo potrebni testi in za katere ne?

Bo testiranje v takšnem obsegu sploh izvedljivo?

Državna sekretarka z gospodarskega ministrstva je sicer dejala, da po PKP-ju 7 breme stroškov testiranja zaposlenih nosi država. "Glede testiranja potrošnikov pa mislim, da je po državi zagotovljenih veliko točk, kjer si potrošnik, obiskovalec smučišča ali kdor koli drug to lahko privošči. Sama, ko se sprehajam, vidim, da testirne točke niso ne vem kako obremenjene, tako da mislim, da imamo ljudje dovolj svobodne izbire, da izberemo neko mesto, kjer se bomo potestirali, da bomo lahko opravili nakup ali koristili storitev," je dejala.

OZS ostro proti testiranju strank

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so sporočili, da je bil pogoj vlade za odprtje dejavnosti, da se zaposleni testirajo enkrat tedensko. V to so v četrtek privolile vse delodajalske organizacije. Ob tem OZS ostro nasprotuje testiranju strank v posameznih dejavnostih. "O tem včeraj ni bilo govora, sicer bi temu predlogu že včeraj nasprotovali," je poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

Člani zbornice pa jih že ves dan opozarjajo, da jih skrbi, kako bodo pred torkom zagotovili zdravstveno osebje, ki bo izvedlo testiranja. Kot vemo, se hkrati testirajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Drugi pomislek članov pa je, da so hitri testi nezanesljivi, in jih skrbi, da bodo v primeru lažnih pozitivnih izvidov testiranj morali zaradi tega dejavnost začasno zapreti.

"Imamo vsa zagotovila, da so kapacitete na voljo," je ob opozorilih obrtnikov in podjetnikov dejala državna sekretarka Ajda Cuderman. "Če želimo v dialogu z obrtno zbornico potrošnikom ponuditi čim več storitev in blaga, je bilo to treba narediti v takšnih pogojih, da se ne bo zgodilo kaj neljubega in spet prehitro zapiralo," je dejala sekretarka in dodala, da je predsednik OZS-ja zadovoljen z načinom odpiranja in količino odprtih dejavnosti.

Počivalšek: Odpirati želimo na varen način

Na Brdu pri Kranju je vlada predstavnikom gospodarskih organizacij obljubila, da se bodo najpozneje v torek odprle tako rekoč vse dejavnosti, v glavnem gre za trgovine, med njimi tehnične in tekstilne – vendar če bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom.

Sorodna novica Meh: Vlada napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti

Za vnovični začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je zavzemal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dejal: "Čeprav je gospodarstvo zelo stabilno, želimo odpreti tudi tiste gospodarske panoge, ki so najbolj prizadete in ki so že dolgo zaprte. A to želimo storiti na varen način."

Turizem, gostinstvo, industrija srečanj ostajajo zaprte dejavnosti. Spomnimo, v rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča.

Prodaja rož je prepovedana

Prepoved prodaje cvetja na tržnicah

Kot je v četrtek poročala TV Slovenija, je prodajalce cvetja na tržnicah presenetila prepoved prodaje rož. Do četrtka so jih na stojnicah lahko prodajali. Vladni odlok sicer določa, da je na tržnicah dovoljena le prodaja živil.

Sorodna novica Vlada omilila odlok glede prehajanja meje za dnevne migrante

Slovenija še obarvana v rdeče

Vlada odslej državo z vidika ukrepanja za zajezitev širjenja epidemije obravnava kot enotno regijo, in ta je zdaj obarvana rdeče. Tako se bodo v torek v šolske klopi vrnili vsi učenci prve triade, predšolski otroci pa v vrtce. Ravnatelji k pouku vabijo le zdrave učence, zaščitne maske so obvezne zunaj razreda.

Še vedno velja prepoved prehajanja med občinami in regijami. Ta prehod se bo sprostil v oranžni fazi, ko bo število hospitaliziranih padlo pod tisoč – to se je v četrtek že zgodilo. Drugi pogoj za prehod v oranžno fazo pa je manj kot tisoč odkritih okužb na dan.

Z današnjim dnem se lahko odprejo vsi muzeji, galerije in knjižnice, v soboto tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur.

PKP 8 zagotavlja 320 milijonov evrov pomoči

Veljati pa je začel osmi protikoronski sveženj, ocenjen na 320 milijonov evrov, katerega ključna ukrepa sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca aprila oziroma s podaljšanji do konca junija. Krizni dodatek 200 evrov pa bodo z januarskimi plačami prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade oziroma božičnice niso.