Letos so takšne. Foto: MMC RTV SLO/Dars

Na prodaj je devet različnih vrst vinjet. Vozniki morajo za letno vinjeto za osebna vozila odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov in za tedensko 15 evrov. Uporabniki motorjev bodo za letno vinjeto odšteli 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra. Lastniki kombijev pa morajo za vinjete odšteti nekoliko več. Letna vinjeta za ta vozila stane 220 evrov, mesečna 60 evrov, tedenska pa 30 evrov.

Minilo je 10 let od uvedbe vinjet.

V Sloveniji ima Dars več kot 1.500 pooblaščenih prodajnih mest, to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi.

Vinjeta je veljavna le takrat, ko je na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo je treba nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepka ne sme biti nameščena na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila. Pred namestitvijo nove je treba odstraniti predhodno nameščeno oz. neveljavno vinjeto, pravijo v Darsu.

Uporaba vinjet je sicer na slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezna, kršiteljem pa grozi globa med 300 in 500 evrov.