Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Po več kot 70 letih je vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo zoper Leona Rupnika in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v Ljubljani v novo sojenje, saj tedanja sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena, sta v sredo poročala Dnevnik in Večer. Rupnika so zaradi izdaje in sodelovanja z okupatorjem septembra 1946 usmrtili pod Golovcem.

Sorodna novica Vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo Rupnika

Rupnik je bil po besedah zveze združenj borcev za vrednote NOB pod italijansko fašistično okupacijo ljubljanski župan, pod taktirko nacistične Nemčije predsednik pokrajinske uprave Ljubljanske pokrajine, proti koncu druge svetovne vojne pa generalni inšpektor domobranstva. "Vodil je izdajalski boj zoper lastni narod in se podredil idejam nacizma," je zapisal predsednik zveze Marijan Križman.

Izdajstvo je po njegovih besedah dejanje, ki ga ni mogoče zabrisati niti z birokratsko oprostitvijo zločinov, ki so jih izdajalci povzročili proti lastnemu narodu. "Sodišče je tako postalo orodje tistih, ki ne morejo preboleti sramote in bolečine izdajstva ter uporabljajo sodni sistem za maščevanje in širjenje sovraštva," je navedel.

Ker je bila taka odločitev sodišča sprejeta tik pred spominsko slovesnostjo v Dražgošah, ki bo v nedeljo, so v zvezi prepričani, da gre za "namerno izkoriščanje zgodovine za politične namene in namerno spreobračanje zgodovinskih dejstev".

Odzvali so se tudi v stranki SD in zapisali, da ne bodo nikoli privolili v to, da bodo tisti, ki so sodelovanje z okupatorjem postavili pred narodno preživetje, zaradi procesnih razlogov oproščeni. Rupnik je bil po njihovih navedbah "do zadnjega zvest zavezništvu z okupatorjem".

Kot so zapisali, so si Socialni demokrati v zadnjih 30 letih iskreno prizadevali za pomiritev o zgodovini slovenskega naroda in zato sodelovali pri vseh spravnih dejanjih. A "lažniva interpretacija slovenske zgodovine z rehabilitacijo kolaboracije in fašizma" po njihovem prepričanju ne vodi k spravi, ampak slovenski narod vsakič znova oddaljuje od tega, da se pomiri s preteklostjo.