Oklepnik oshkosh. Foto: BoBo/Borut Živulović
Oklepnik oshkosh. Foto: BoBo/Borut Živulović

Glede medvladnega sporazuma za nakup lahkih oklepnikov proizvajalca Oshkosh je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sicer ugotovila, da vključitev protikorupcijske klavzule vanj ni obvezna, saj se za ta sporazum uporablja izključno ameriško pravo in je uporaba slovenske zakonodaje v celoti izključena. Te nakupe obrambno ministrstvo oz. vlada namreč izvaja po načelu "vlada vladi", kar pomeni, da država ne kupuje orožja od proizvajalca, ampak neposredno pri drugi državi. Protikorupcijska klavzula pa naj bi bila vključena na ameriški strani, je poročal časopis Delo.

KPK je to sporočil ministrstvu 16. septembra oz. dan po tem, ko je država vozila že plačala, medtem ko je bil dogovor sklenjen 14. septembra.

13 spornih poslov je Računsko sodišče predalo KPK-ju in policiji. Foto: BoBo
13 spornih poslov je Računsko sodišče predalo KPK-ju in policiji. Foto: BoBo

KPK: Pri nakupu letala je protikorupcijska klavzula potrebna

V primeru transportnega letala, ki ga ministrstvo za obrambo namerava kupiti v Italiji, pa je KPK ministrstvu zavrnila izdajo dovoljenja za sklenitev sporazuma z Italijo za nakup transportnega letala brez vključitve protikorupcijske klavzule. Samo dejstvo, da so v posel vpeti le vladni predstavniki, ne izključuje obstoja korupcijskih tveganj, je med drugim po poročanju Dela navedel KPK. Odločba sicer še ni pravnomočna. Na ministrstvu so medtem pojasnili, da je sporazum še v usklajevanju in da slovenska stran predlaga vključitev protikorupcijske klavzule, še navajajo.

Odziv ministrstva: Pred pisnim odgovorom isto stališče povedano na sestanku

Na ministrstvu za obrambo so za STA pojasnili, da je bil dogovor sicer res sklenjen, preden so prejeli pisni odgovor KPK-ja. Vendar pa so imeli še pred tem sestanek s predstavniki komisije, ki so jim povedali to, kar so potem še zapisali v odgovoru, je za STA povedal vodja službe ministrstva za stike z javnostjo Aleš Sila.

V primeru transportnega letala pa je zagotovil, da bo protikorupcijska klavzula vključena v dogovor z italijansko vlado. Dogovor še pripravljajo, kdaj bo dokončno nared, pa ne more napovedati.

Kaj sporazum predvideva?

Sporazum, ki ga je ministrstvo podpisalo z ameriško vlado, je vreden 33 milijonov evrov, določa pa nakup dodatnih 37 oklepnikov oshkosh, dobava katerih je predvidena v letih 2023 in 2024. Poleg teh bi lahko na podlagi novelirane taktične študije srednje bataljonske skupine Slovenske vojske in njenih potreb v naslednjih letih kupili še 62 vozil.

Sporazum vključuje tudi nakup 36 oborožitvenih postaj M153, dokumentacijo, posebno orodje, naprave za vzdrževanje in rezervne dele, tehnično podporo ter drugo pripadajočo opremo.

Dolgoročni program razvoja in opremljanja SV-ja

Nakup oklepnih vozil 4 x 4 je sicer predviden v resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 in srednjeročnem obrambnem programu Slovenije 2018–2023. Finančna sredstva določa zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v Slovenski vojski v letih 2021–2026, ki ga je DZ sprejel lani. Nakup vozil je vključen tudi v letni načrt izvajanja naložb v Slovenski vojski na podlagi omenjenega zakona, ki ga je vlada sprejela 24. junija.

Člani odbora DZ-ja za obrambo in komisije DZ-ja za nadzor javnih financ so se na zahtevo Levice sredi oktobra sestali na skupni seji, na kateri so razpravljali o nakupu oklepnikov oshkosh. Medtem ko so bili koalicijskih poslanci zadovoljni s pojasnili pristojnih na obrambnem ministrstvu, pa so jim v delu opozicije med drugim očitali netransparentnost. V Levici so opozorili, da so se glede na zapisnik o pregledu kakovosti izkazale številne pomanjkljivosti. Zahtevajo, da se oklepniki vrnejo Američanom in da se vojaška nabava odpove.

Minister Tonin zavrača očitke

Minister za obrambo Matej Tonin je očitke zavrnil in poudaril, da nad vsemi nabavami poteka strog nadzor, proizvajalec pa je pri vozilih v garanciji dolžan odpraviti pomanjkljivosti, ki so nastale večinoma med transportom. Te so po njegovih zagotovilih v glavnem že odpravljene.