Bojna skupina SV-ja se bo iz Slovaške premaknila v Romunijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Bojna skupina SV-ja se bo iz Slovaške premaknila v Romunijo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenska vojska bo aktivnosti na Slovaškem v okviru t. i. Aktivnosti okrepljene pozornosti prekinila s 30. junijem 2024, dobri dve leti po začetku misije. Kot je v preteklosti že napovedal obrambni minister Marjan Šarec, pa bo Slovenija nadaljevala s sodelovanjem pri aktivnostih na vzhodnem krilu Nata, in sicer v Romuniji.

Vlada je sporočila, da bodo ob upoštevanju prednostne vojaške umestitve Slovenije v zavezniško jugovzhodno operativno območje vojaki tja napoteni v drugi polovici 2024.

Obseg sodelovanja SV-ja v Natovi bojni skupini v Latviji se bo povečal s 50 na do 100 pripadnikov z možnostjo rotacij. Na Slovaškem je trenutno 105, v Latviji pa 35 slovenskih vojakov.

Ustrezne postopke bosta izvedli ministrstvi za obrambo ter za zunanje in evropske zadeve, so sporočili iz vlade.

Slovenija v mednarodnih operacijah

Na seji je vlada prejela tudi poročilo o uresničevanju strategije sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah, sodelovanju v potekajočih mednarodnih operacijah in misijah v letu 2022 in načrtih prihodnjega sodelovanja.

Poročilo poleg slovenske vloge v operacijah in misijah Nata, poudarja tudi sodelovanje pri obravnavi posameznih vprašanj in kriznih situacij v različnih mednarodnih forumih. "Slovenija je prisotnost okrepila tudi v operacijah in misijah skupne varnostne in obrambne politike EU-ja. Prav tako je ohranjala sodelovanje v mirovnih misijah Združenih narodov, v operaciji koalicije proti Islamski državi in posebni opazovalni misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse)," še piše v vladnem sporočilu za javnost.

Kot so še sporočili iz vlade, je Slovenija leta 2022 sprejela odločitev o sodelovanju v misiji EU-ja na področju usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil, prispevala pa je tudi pri preprečevanju konfliktov in pokonfliktni obnovi v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.