Ena rešitev predvideva odpravo, druga pa reorganizacijo volilnih okrajev. Foto: BoBo
Ena rešitev predvideva odpravo, druga pa reorganizacijo volilnih okrajev. Foto: BoBo

Vodje poslanskih skupin Brane Golubović (LMŠ), Matjaž Han (SD), Matej T. Vatovec (Levica) in Maša Kociper (SAB) so v dopisu, ki so ga danes poslali predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču, spomnili, da je ustavno sodišče decembra 2018 ugotovilo, da je del zakonodaje o volitvah v DZ, ki govori o volilnih okrajih, zaradi prevelikih razlik med okraji v neskladju z ustavo. Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v dveh letih po objavi sodne odločbe – torej do decembra 2020.

"Odgovornost, ki jo imamo, da pravočasno odpravimo ustavno neskladnost volilne zakonodaje in državljankam in državljanom zagotovimo odločilen vpliv na izbiro predstavnikov v zakonodajnem telesu, ostaja neizpolnjena. V zelo kratkem času je treba poiskati rešitve, ki bodo odražale čim večji konsenz vseh ključnih deležnikov," so navedli v dopisu in predlagali Zorčiču, naj v najkrajšem možnem času skliče delovni posvet vodij poslanskih skupin, na katerem bi preverili podporo dvema možnima rešitvama, ki sta se oblikovali doslej.

Ena rešitev je ukinitev volilnih okrajev, ki jo je predlagalo 59 poslank in poslancev, predlog pa je zakonodajni postopek končal že v prvi obravnavi, saj ni prejel potrebnih 60 glasov. Druga je reorganizacija okrajev, ki sicer dvotretjinske podpore ne potrebuje, a zna biti kljub temu še trši politični zalogaj.

Predsednik Pahor je pripravljen še naprej voditi dialog v povezavi s spreminjanjem volilne zakonodaje. Foto: Radio Slovenija
Predsednik Pahor je pripravljen še naprej voditi dialog v povezavi s spreminjanjem volilne zakonodaje. Foto: Radio Slovenija

Usklajevanja je vodil predsednik republike Borut Pahor, ki je po propadlem poskusu spreminjanja volilne zakonodaje izrazil zaskrbljenost in hkrati pripravljenost voditi dialog še naprej. Vodje poslanskih skupin je na nedavnih posvetovanjih o možnem kandidatu za novega ustavnega sodnika tudi obvestil, da razmišlja, da bi v skladu s 224. členom poslovnika DZ-ja v juniju nagovoril poslance o nujnosti sprejetja sprememb volilnega sistema do konca letošnjega leta. Uradno bo predsednika DZ-ja o tem predvidoma obvestil v začetku junija.

So pa tako v uradu predsednika kot pri nekaterih poslanskih skupinah potrdili, da se vodje omenjenih opozicijskih skupin tokrat niso obrnili na predsednika republike, ampak le na predsednika DZ-ja.

Vprašanje legalnosti in legitimnosti volitev

Da je treba ukrepati hitro, je v izjavi za javnost dodatno opozoril Vatovec. Kot je zapisal, je "ob izredno nesposobni in ne nazadnje čedalje bolj majavi vladi prav, da ta gre". S tem pa se odpira vprašanje legalnosti in legitimnosti volitev, ki bi se zgodile po datumu, ki ga je ustavno sodišče določilo za odpravo neustavnosti. "Nikakor ne smemo dovoliti, da pridemo v stanje, ko bi se avtoritarna oblast Janeza Janše oklepala vsake bilke, da ostane na položaju. Ni si namreč težko predstavljati, da bi volitve prav oni izpodbijali na ustavnem sodišču," je opozoril.

Zato se mu zdi prav, da nemudoma stečejo pogovori o potrebnih spremembah zakonodaje. V Levici sicer še vedno zagovarjajo ukinitev volilnih okrajev.