Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Organizatorji VW 26. Ljubljanskega maratona smo prepričani, da lahko skupaj najdemo najboljše rešitve, s katerimi bomo volivkam in volivcem omogočili neoviran dostop do volišč, tekačem pa varno udeležbo na najbolj množičnem tekaškem dogodku pri nas," so zapisali v odzivu in dodali: "O spremembi termina maratona ne razmišljamo, saj je bil datum letošnje prireditve določen že oktobra lani, prijave smo začeli zbirati 21. marca letos, datum predsedniških volitev pa je bil določen 19. julija 2022."

Kot so pojasnili organizatorji maratona, so prve dejavnosti za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč začeli takoj po razglasitvi datuma volitev, "med drugim smo že začeli povečevati število prostovoljcev in varnostnikov ob progi, ki bodo pomagali volivcem prečkati tiste dele proge, ki vodijo do volišč".

Ob tem so poudarili, da bo maraton potekal od 8.30 do 15.00 in da bodo posamezni odseki cest zaprti le kratek čas, ko bodo na njih večje skupine tekačev, sicer pa bo prehod neoviran.

Sorodna novica Na volilni dan bo po ulicah Ljubljane potekal maraton – DVK poziva k razmisleku o prestavitvi tekov

"Tudi doslej smo vsako leto omogočali varen prehod trase in enako bomo ravnali tudi letos. Prepričani smo, da bomo z DVK-jem s skupnimi močmi našli najboljše rešitve glede izvedbe obeh dogodkov," so navedli in dodali, da so o pokrivanju datuma obeh dogodkov 26. avgusta letos pisno obvestili DVK.

"Sporočili smo DVK-ju, da smo pripravljeni na sodelovanje pri iskanju najboljših rešitev za zagotovitev nemotenega dostopa do volišč za vse volilne upravičence na območju, kjer bo potekala trasa maratona. Predlagali smo skupno srečanje, na katerem bi skupaj določili kritične točke, in izrazili pripravljenost angažirati dodatne lastne vire za zagotovitev nemotenega poteka volitev," so zapisali organizatorji tega množičnega tekaškega dogodka in pojasnili, da so odgovor DVK-ja, v katerem predlagajo sestanek glede iskanja najbolj optimalnih rešitev, prejeli šele danes, torej 31. avgusta.

Otežen dostop do volišč

DVK je sicer v torek v pozivu k zagotovitvi neoviranega dostopa do volišč zapisal, da morajo imeti volivke in volivci ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro, zagotovljen neoviran dostop do volišč, kar bi bilo zaradi zapor cest v času maratona "močno oteženo in nekaterim celo onemogočeno".

"Uresničevanje volilne pravice je namreč zagotovljeno z Ustavo Republike Slovenije in je steber demokracije. DVK je dolžen poskrbeti za zakonito in pošteno izvedbo volitev ter zagotoviti neoviran dostop do volišč vsem volivkam in volivcem," so še zapisali.

DVK poziva na sestanek

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je organizatorjem Ljubljanskega maratona in ljubljanski občini poslal dopis, v katerem je predlagal sestanek, na katerem bi se dogovorili, kako zagotoviti, da bodo volivci imeli neoviran dostop do volišč ves čas glasovanja, torej med 7. in 19. uro.